Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και απείλησαν με περαιτέρω δράση για να ασκήσουν πίεση στη χώρα αυτή, ενέργειες που η Ισλαμική Δημοκρατία καταδίκασε ως «οικονομικό πόλεμο» και διακήρυξε ότι θα αψηφήσει.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το πυραυλικό πρόγραμμα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να μειώσει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί την αποχώρηση της Ουάσιγνκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε δήλωσή του, ο αμερικανός υπορυγός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναφέρει:

«Η επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη οικονομική απομόνωση και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους».

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές και περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ στοχοθετούν επίσης την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, την Iran Air, καθώς και περισσότερα από 65 από τα αεροσκάφη της, αναφέρεται στη δήλωση.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ είχε δηλώσει πως το «μπούλινγκ» μέσω της αποκατάστασης πετρελαϊκών και τραπεζικών περιορισμών γίνεται μπούμερανγκ καθώς απομονώνει περισσότερο την Ουάσινγκτον, σε μια αναφορά σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πυρηνική συμφωνία δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην επαναφορά των κυρώσεων και η Κίνα, μείζων αγοραστής πετρελαίου, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Τραμπ να εξαναγκάσει το Ιράν να περιορίσει περαιτέρω το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει ένα πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και να τερματίσει την υποστήριξή του προς δυνάμεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι κυρώσεις που επανέρχονται σήμερα είναι «οι σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ωστόσο οι ηγέτες του Ιράν απορρίπτουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία. «Σήμερα ο εχθρός (οι Ηνωμένες Πολιτέιες) βάζει στόχο την οικονομία μας ... ο κύριος στόχος των κυρώσεων έιναι ο λαός μας», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Οι κυρώσεις είναι «παράνομες και άδικες»

«Η Αμερική θέλει να μειώσει στο μηδέν τις πετρελαϊκές πωλήσεις του Ιράν ... όμως θα συνεχίσουμε να πωλούμε το πετρέλαιό μας ... για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ροχανί σε οικονομολόγους, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες και άδικες.

«Αυτός είναι ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον του Ιράν όμως ... η Αμερική θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Ιράν ... Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε πίεση», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον απομονώθηκε περισσότερο επιβάλλοντας τις κυρώσεις.

«Το μπούλινγκ των ΗΠΑ έγινε μπουμερανγκ... Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες και όχι το Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο πως η κυβέρνησή του αποχωρεί απ' αυτό που αποκάλεσε «τη χειρότερη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν ποτέ» οι ΗΠΑ. Τα άλλα μέρη της συμφωνίας --η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία-- λένε πως δεν θα αποχωρήσουν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε οκτώ χώρες -- στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ταϊβάν-- να συνεχίσουν προσωρινά να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν εκ νέου και ενίσχυσαν τη Δευτέρα τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, και δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω ενέργειες για να πιέσουν την Τεχεράνη.

«Η επιβολή, από το υπουργείο Οικονομικών, πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν αναμένεται να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο οικονομικό απομονωτισμό και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές, περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, και στοχοθετούν την εθνική αεροπορική εταιρία της Τεχεράνης, την Iran Air, και πάνω από 65 από τα αεροσκάφη της, ανέφερε η ανακοίνωση.

Νετανιάχου: Ιστορική μέρα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα ως «ιστορική ημέρα» την επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, «των σκληρότερων», σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Έξι μήνες αφότου αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σήμερα τις δρακόντειες κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Προστασία από τις κυρώσεις εξετάζει η Γερμανία

Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει νόμιμες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν και εξετάζει πώς θα προστατεύσει τις εταιρίες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επανέφερε η Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εξετάζουμε τώρα πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη βάση των επιχειρηματικών δεσμεύσεών μας εκεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ελβετία: Διαπραγματεύσεις για δίαυλο ανθρωπιστικών πληρωμών

Εν τω μεταξύ η Ελβετία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ιράν σχετικά με τη δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ροής τροφίμων και φαρμάκων στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Η Ελβετία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τα ελβετικά οικονομικά συμφέροντα και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Οι αρχές βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και του Ιράν», ανέφερε η κρατική γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) σε δήλωση που απεστάλη σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Ιδιαίτερα στον ανθρωπιστικό τομέα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει πως θα μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων από την Ελβετία», ανέφερε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ, το Ιράν και ελβετικές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε, για την ανάπτυξη ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών. Εκπρόσωπος της SECO αρνήθηκε να πει περισσότερα για το σχέδιο.

Το σύστημα SWIFT ανέστειλε την πρόσβαση ιρανικών τραπεζών

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ το σύστημα τραπεζικών επκοινωνιών SWFT, που έχει την έδρα του στο Βέλγιο, ανακοίνωσε  ότι αναστέλλει την πρόσβαση ορισμένων ιρανικών τραπεζών, τις οποίες δεν κατονόμασε, στο σύστημα επικοινωνιών του προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το SWIFT ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στην επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος ορισμένων ιρανικών χρηματοπιστωτικών θεσμών στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγκάσει το Ιράν να περικόψει πυρηνικές, πυραυλικές και περιφερειακές δραστηριότητές του.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από