Στα χέρια της Ferrovie Dello Stato Italiane (FDSI), που ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο και έχει ήδη εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πέρασε σήμερα ο έλεγχος της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), έναντι τιμήματος 22 εκατ. ευρώ.

Επισήμως, η  ΕΕΣΣΤΥ πουλήθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία είναι κατά 100% θυγατρική της ιταλικής FDSI. Η σύμβαση αγοραπωλησίας υπεγράφη από τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππο Τσαλίδη, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Στο ελληνικό Δημόσιο έχει παραμείνει μόνον ο ΟΣΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας. Όπως δήλωσε ο κ. Ξενόφος, «η αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου που εδραιώνεται με την υπογραφή πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ, ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου». Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, καθώς διασφαλίζει την αναβάθμιση του ρόλου και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕΣΣΤΥ».