Δημιουργική χαρακτήρισε τη δίωρη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, στη συνάντηση αποφασίστηκε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου.  Ο Πρόεδρος μάλιστα, είπε πως υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει νέα συνάντηση ηγετών για άλλα ΜΟΕ. Ερωτηθείς ποια, απάντησε ενδεικτικά αυτό της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας πως από αυτά που του είπε ο κ. Ακιντζί, αντιλήφθηκε ότι υπάρχει νόμιμη οδός να επιτευχθεί η σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας. Αν όντως είπε, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε υπάρχει πιθανότητα να γίνει και δεύτερη συνάντηση ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τον Πολίτη, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ τους, στην οποία όπως είπε ο ΠτΔ, συζητήθηκε το μέλλον της πατρίδας. Υπάρχει είπε, κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί. Κατά την συνάντηση αυτή, επαναβεβαιώθηκε ότι στόχος είναι η λύση στη βάση ΔΔΟ.

Ο κ. Αναστασιάδης, όπως είπε, ανέλυσε και στον Τ/κ ηγέτη τις απόψεις του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, όπως τις ανάλυσε και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, εξήγησε πως η αποκέντρωση εξουσιών θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Τ/κ ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση από τους Ε/κ, αλλά και από την άλλη, θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Ε/κ ότι με την άσκηση του δικαιώματος της θετικής ψήφου μπορεί να έχουμε δυσλειτουργικό κράτος.

Σε ανακοίνωσή τους τα ΗΕ σημειώνουν ότι οι  δυο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ενώ επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους   να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την κ. Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018.