Επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπουργός επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, όσο και με τη διαχείριση που κάνει αναφορικά με τα όσα έχει δηλώσει ο Νίκος Κοτζιάς για τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.

Για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου

«Δεν πανηγυρίζει κανείς όταν ένας άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή λυπόμαστε βαθιά για την κατάντια του ελληνικού πολιτικού συστήματος την περίοδο πριν την κρίση αλλά και τα πρώτα χρόνια της κρίσης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέλαβε πως όλα ξεκίνησαν από τη λίστα Λαγκάρντ που η κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά την κράτησε στα συρτάρια της. Σημείωσε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί ο κ. Σημίτης καθώς ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησής του οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας πως έχει ταυτιστεί πλήρως με το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ενάντια τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δικά τους στελέχη όχι μόνο έχουν κατηγορηθεί αλλά και έχουν καταδικαστεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. «Καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μην κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση εάν το επιθυμεί μπορεί να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, τα οποία, όμως, εκ του νόμου είναι απόρρητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στην κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, ο κ.Τζανακόπουλος, τη χαρακτήρισε ως μία «πολιτική διαφωνία για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Θα πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε. Αρνήθηκε μάλιστα τους υπαινιγμούς κύκλων του τέως υπουργού Εξωτερικών περί αλλοίωσης των πρακτικών, κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς τύπου καφενείου».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «λήξαν» το θέμα με τα περί χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος, υιοθετώντας την εξήγηση του κ. Καμμένου ο οποίος είπε δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά στα λεγόμενά του στο υπουργικό Συμβούλιο.

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και τις αντιδράσεις της Τουρκίας

«Εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο σταδιακής επέκτασης. Δηλαδή σε ένα δικαίωμα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας που προβλέπεται στο εθνικό διεθνές δίκαιο και έχει αποτυπωθεί στην σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας το 1982» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση – της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης- ως μια ορθότατη πολιτική επιλογή και πρόσθεσε πως είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για την συζήτηση στο κοινοβούλιο για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως είναι καλύτερο να επιτευχθούν οι περισσότερες δυνατές συναινέσεις και να αναλάβουν τα πολιτικά κόμματα την ευθύνη τους απέναντι σε αυτό το σοβαρό εθνικό ζήτημα , το οποίο χρονίζει, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως η νομοθετική διαδικασία θα είναι συντομότερη, συγκριτικά με τη διαδικασία των προεδρικών διαταγμάτων .

Για το εάν θα προχωρήσει η χώρα σε αντίστοιχη κίνηση και στο Αιγαίο, με αιχμή την προκλητικότητα της Τουρκίας στα Ίμια ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Η απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος γίνεται ρητά και δημόσια η Ελλάδα ουδέποτε απεμπόλησε κυριαρχικό της δικαίωμα στο Αιγαίο».