Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με φόντο τις εξαγγελίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων που καλά κρατεί μέσα στην εβδομάδα, είναι η σειρά της Αγκυρας να απαντήσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έκανε λόγο για «ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες» από την τουρκική πλευρά, σε σ΄χεση με την ελληνική ΑΟΖ.

Ετσι, η Άγκυρα την Παρασκευσή βγάινει στην αντεπίθεση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ανεβάζοντας για άλλη μια φορά τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί συστάσεις από την Αθήνα.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφορικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».