Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό σταθμό του Alpha, η υπουργός Εργασίας προχώρησε σε αποκαλύψεις.

Δυσκολεύεται πια να χρησιμοποιήσει τον όρο του αριστερού, εξηγώντας πως «όταν εφαρμόζεις μνημόνιο και όταν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρου του αριστερού».

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

«Το θέμα ήταν η απώλεια κυριαρχίας που υπήρχε στη χώρα, είναι μείζον θέμα. Τουλάχιστον στο δικό μου υπουργείο που ήταν και στο επίκεντρο του ελέγχου, κάθε πολιτική που ήθελες να ασκήσεις κάθε μέτρο που ήθελες να λάβεις, έπρεπε να το διαπραγματευτείς, πολλές να κάνεις πίσω, πολλές φορές να σου επιβληθούν πράγματα που δε τα πίστευες, κάθε μικρό πράγμα, κάθε διάταξη, κάθε άρθρο, κάθε νόμο, κάθε υπουργική απόφαση όλα έπρεπε να είναι διαρκή διαπραγμάτευση και έλεγχο», παραδέχεται η Υπουργός Εργασίας.

Η ίδια μάλιστα μίλησε και για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Τρόικας, αποκαλύπτοντας πως συμπεριφέρονταν «σαν να ήταν εκείνοι υπουργοί».

Σεξιστικές αναφορές

Η κ. Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σεξιστικές αναφορές που έχει δεχθεί κατά καιρούς, καθώς και στα δημοσιεύματα που άφηναν υπονοούμενα να πλανώνται στον αέρα σχετικά με το πως απέκτησε το θέση της.

«Είδα 1-2 δημοσιεύματα στην αρχή, εννοώ τις πρώτες μέρες που ήμουν στο υπουργείο έπαθα μπλακ άουτ, γιατί όπως σας είπα, σκεφτείτε ότι εγώ δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη ότι τώρα θα ασχοληθούν μαζί μου, έπαθα ένα μπλακ άουτ και μετά φώναξα τη συνεργάτιδά μου και της λέω αυτά εδώ τα δημοσιεύματα, επειδή μου φέρνουν την αποδελτίωση, δεν θα μου τα ξανά φέρεις… Νομίζω ότι περίπου έλεγαν ότι, αυτή πως βρέθηκε τώρα εκεί. Η σκέψη ποια ήταν… αυτή πως βρέθηκε τώρα εκεί, 30 χρονών τι έχει κάνει και βρέθηκε εκεί, άρα, με κάποιον τα είχε, κάτι έκανε, κάτι σε προσωπικό επίπεδο είχε επαφές οι οποίες την οδήγησαν εκεί… υπήρχε μια υπονόηση ότι κάτι συμβαίνει στο προσωπικό που την οδήγησε εκεί… », ανέφερε στη συνέντευξή της.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφέρθηκε εκτενώς και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. «Πίσω από κάθε παρέμβαση που κάναμε, υπάρχουν οι ζωές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων» είπε η κυρία Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες μισθωτών ήδη βλέπουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους».

«Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι παγωμένος από το 2012, ενώ περάσαμε ήδη δύο θετικούς νόμους για τα εργασιακά, που θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία. Βάλαμε κανόνες στις εργολαβίες και στην προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτωχεύουν, ενώ είχαμε και μια πολύ σημαντική παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους δουλειάς, ώστε να φροντίσουμε αυτά που νομοθετούμε να υλοποιούνται. Δεν το έχουμε πετύχει απολύτως, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι πριν» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

«Πλέον, έχουμε ένα ελεγκτικό σώμα που είναι δίπλα στον εργαζόμενο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε συμμόρφωση» διευκρίνισε η κυρία Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι καταγράφονται θετικά δεδομένα και στον τομέα της ανεργίας. Όπως είπε, έχουν δημιουργηθεί περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμη, η κυρία Αχτσιόγλου τάχθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας. «Θεωρώ ότι η εργασία είναι ένα πυρηνικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνικής παρουσίας του ατόμου», σημείωσε μεταξύ άλλων.