Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει σε τελική ανάλυση την ευθύνη, ως ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, για την επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος είναι που "κάνει κουμάντο" στο Ριάντ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να πιστέψει τον ισχυρισμό του πρίγκιπα ότι ευθύνονται κατώτεροι αξιωματούχοι για τη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά υπονόησε ότι η ευθύνη βρίσκεται σε υψηλότερα κλιμάκια.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ανάμιξη του πρίγκιπα, ο Τραμπ απάντησε: "Λοιπόν, ο πρίγκιπας κάνει κουμάντο εκεί σε αυτή τη φάση. Αυτός κάνει κουμάντο και επομένως, αν κάποιος (ευθύνεται) θα ήταν αυτός".

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένος ότι ο βασιλιάς Σαλμάν δεν γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι οι σαουδαραβικές αρχές οργάνωσαν "τη χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών" και ότι χειρίστηκαν πολύ άσχημα την υπόθεση αυτή.

Στη συνέντευξή του στη WSJ, ο Τραμπ είπε ότι ρώτησε πολλές φορές τον πρίγκιπα για το ζήτημα του Κασόγκι. "Η πρώτη μου ερώτηση ήταν: Ξέρατε κάτι για αυτό όσον αφορά τον αρχικό σχεδιασμό;" είπε, προσθέτοντας ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν του απάντησε αρνητικά. Όταν τον ρώτησε "από πού ξεκίνησε;" ο πρίγκιπας του είπε ότι το οργάνωσαν κατώτεροι αξιωματούχοι.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν πιστεύει τις διαψεύσεις αυτές, ο Τραμπ απάντησε: "Θέλω να τις πιστέψω. Πραγματικά, θέλω να τις πιστέψω".

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από