Η Google ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο έκτος και τελευταίος γύρος αιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας Ψηφιακών Ειδήσεων (Digital News Innovation Fund-DNI Fund), που έχει ως στόχο να τονώσει την καινοτομία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ειδήσεων, παρέχοντας χρηματοδότηση, χωρίς δεσμεύσεις, σε εταιρείες ή άτομα προκειμένου να πειραματιστούν.

Το DNI Fund ήδη έχει υποστηρίξει με περίπου 115,2 εκατομμύρια ευρώ ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε 30 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), προκειμένου να υλοποιήσουν 559 προγράμματα ψηφιακής δημοσιογραφίας, είτε βοηθώντας ερευνητές-δημοσιογράφους με εργαλεία που ευνοούν τις συνεργασίες εκτός συνόρων είτε δημιουργώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που επιτρέπει στα επιχειρηματικά μοντέλα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας να ευδοκιμήσουν ή χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα.

Το Ταμείο απευθύνεται σε καθιερωμένους εκδότες, σε μέσα ενημέρωσης με αποκλειστικά διαδικτυακή παρουσία, σε νέες ειδησεογραφικές εταιρείες (startups), σε συνεργατικές συμπράξεις και σε ιδιώτες, που έχουν έδρα στις χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης: H «πρωτότυπη» (μέχρι 50.000 ευρώ), η «μεσαία» (έως 300.000 ευρώ) και η «μεγάλη» (από 300.000 έως και ένα 1.000.000 ευρώ).

Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο, η Google έκανε γνωστό ότι αναζητά καινοτόμες προσεγγίσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών ειδησεογραφικών μοντέλων, είτε πρόκειται για τη διαφοροποίηση των ροών εσόδων είτε για δημιουργικές εφαρμογές της τεχνολογίας που εξοικονομούν κόστος ή για ενίσχυση όλων των παραγόντων που αφορούν σε έσοδα από αναγνώστες (π.χ. συνδρομές) ή νέους τρόπους σκέψης για τη δημιουργία εσόδων μέσω προϊόντων και εμπλοκής των χρηστών.

Οι υποψήφιοι για τις μεσαίες και μεγάλες κατηγορίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η πρότασή τους θα συνοδεύεται από σαφώς προσδιορισμένες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων. Οι υποψήφιοι της πρώτης κατηγορίας δεν χρειάζεται να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση και μπορούν να παραμείνουν εστιασμένοι αποκλειστικά στην καινοτομία.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν, στα αγγλικά, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2018 και οι παραλήπτες της χρηματοδότησης θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2019.