Οπως γράφει σε ανάλυσή του στην ηλεκτρονική του έκδοση, «επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια, οι χρηματιστηριακές αξίες πέφτουν, το κόστος του δημόσιου δανεισμού αυξάνεται και μια θεμελιώδης ρήξη με την ΕΕ μοιάζει αναπόφευκτη».

Το Spiegel στέκεται στην ανυποχώρητη στάση της ιταλικής κυβέρνησης για το έλλειμμα 2,4% για το 2019, που προβλέπεται στο ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού παρά την κατηγορηματική διαφωνία των Βρυξελλών, και επισημαίνει την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ – ειδικά από τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι το κακό για τους κυβερνώντες στη Ρώμη είναι «πως οι περισσότερες και σημαντικότερες χώρες της ΕΕ τάσσονται στο πλευρό της Κομισιόν.

Ακόμα και ο Κουρτς…

»Εάν στο τέλος πραγματικά όλοι, κάτι που είναι απαραίτητο βάσει του καταστατικού της ΕΕ, ψηφίσουν κατά της Ιταλίας ώστε να κινηθεί ποινική διαδικασία από την Κομισιόν, είναι ανοιχτό.

Ομως ακόμη και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θέλει πράγματι να ενισχύσει τον ‘άξονα των προθύμων’ με τον Σαλβίνι προκειμένου ‘να μειωθεί περαιτέρω η παράνομη μετανάστευση’, δηλώνει τώρα ότι ‘δεν κατανοεί την Ιταλία’, διότι το υπερβολικά υψηλό δημόσιο χρέος της είναι ‘επικίνδυνο για όλους’».

Οπως υπογραμμίζει το Spiegel Online, «πραγματικά επικίνδυνο είναι πάνω από όλα για την ίδια την Ιταλία. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι όσοι έχουν δανείσει και πρόκειται να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα στη χώρα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι».

Πηγή: Deutche Welle