Αποτελούν οι δουλειές του σπιτιού έναν μόνιμο βραχνά για την νοικοκυρά και κυρίως για την εργαζόμενη νοικοκυρά. Αν έχεις ήδη επιστρατεύσει τον σύντροφό σου μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις και τα πιτσιρίκια… στο παιχνίδι της φροντίδας του σπιτιού σας ώστε και να τα προλάβεις όλα και αυτά να μάθουν κάποια πράγματα, που θα τους χρειαστούν αργά ή γρήγορα, διευκολύνοντάς τα στην ενήλικη ζωή τους; Φυσικά, δεν εννοούμε να τους αναθέσεις καθήκοντα, που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας, ούτε να τα σπρώξεις προς την ηλεκτρική σκούπα ή τη σφουγγαρίστρα, ωστόσο μπορείς να τους αναθέσεις μικροδουλειές -ή αγγαρείες όπως πιθανότατα θα τις ονομάσουν εκείνα-, τις οποίες και θα διανθίζεις όσο μεγαλώνουν, προσθέτοντας περισσότερες υποχρεώσεις, ανάλογα με την ηλικία τους!

Όσο για το ποιες είναι οι δουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία  τους και πάντοτε με την επίβλεψη και τη βοήθειά σου, οι οποίες είναι μέσα στις δυνατότητές τους, τις οποίες εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα;

Παρόλο που σου φαίνεται παράξενο το παιδί σου από δύο έως τριών ετών μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του, να βάλει τα άπλυτα ρούχα του στον κάδο, να βοηθήσει να βάλετε φαγητό στο μπολ του κατοικίδιού σας, να σκουπίσει κάτι που έχυσε με τη βοήθειά σου, ακόμη και να βοηθήσει στο στρώσιμο του κρεβατιού του, τραβώντας το κουβερτάκι του.

Από τεσσάρων έως πέντε ετών μπορεί να ξεχωρίσει τα σκούρα από τα λευκά άπλυτα ρούχα του, να ξεσκονίσει μια επιφάνεια, να ποτίσει τα φυτά , να σκουπίσει με μια μικρή σκούπα, να στρώσει και να μαζέψει το τραπέζι φαγητού.

Από έξι έως επτά ετών είναι ικανό να στρώσει το κρεβάτι του, να πακετάρει το φαγητό για το σχολείο, να διπλώσει τα πλυμένα ρούχα, ακόμη και να βάλει ηλεκτρική σκούπα ή να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων με τη βοήθειά σου.

Από οκτώ έως εννέα ετών μπορεί να πλάσει κουλουράκια, να βάλει τα άπλυτα πιάτα στο πλυντήριο, να καθαρίσει το μπαλκόνι από τα ξερά φύλλα που έπεσαν, να τοποθετήσει τα σιδερωμένα ρούχα στην ντουλάπα ή τα ψώνια του super market στα ντουλάπια, ακόμη και να πετάξει τα σκουπίδια.

Από 10 έως 12 ετών μπορεί να βοηθήσει ακόμη πιο ενεργά στην καθαριότητα του σπιτιού, π.χ. σφουγγαρίζοντας, ή να φτιάξει ένα απλό γεύμα ή να κόψει σαλάτα με την επίβλεψή σου, να ξεστρώσει τα άπλυτα σεντόνια και να βάλει καθαρά, καθώς και να σε βοηθήσει να πλύνεις και να καθαρίσεις το αυτοκίνητο.

Από 13 ετών και άνω μπορεί να βάλει το πλυντήριο ρούχων να φτιάξει ένα γεύμα, ακόμη και να σιδερώσει ρούχα και να βάλει πλυντήριο πιάτων.

Να θυμάσαι ότι τα πιτσιρίκια που απασχολούνται στο σπίτι, μαθαίνουν κάτι που θα τους χρειαστεί, και παράλληλα συνάπτουν πιο στενούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς κατανοούν την αίσθηση της προσφοράς και της ομαδικότητας, ενώ μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους, αποκτούν αυτοέλεγχο και πειθαρχία και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Ακόμη το σκέφτεστε;