«Η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο. Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ παρουσία της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στη χώρα αναφέρθηκε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι με ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ανατάξει τη χώρα.

Επιπλέον τόνισε τη σημασία του διαλόγου της κυβέρνησης με την επιμελητηριακή κοινότητα στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε από την πλευρά του ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές και εξήγησε λέγοντας αναλυτικά ότι: «οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, αλλά περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παραμένει ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Η χώρα εξακολουθεί να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα. Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υπάρχουν: υπερφορολόγηση, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο ίδιος, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες το ΕΒΕΑ υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως και κατέληξε: «πέρα από τα θέματα που αφορούν αμιγώς την επιχειρηματικότητα, υπάρχουν και μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ένα δίκαιο, σταθερό και φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από