Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανάμεσα στα γραφεία που έχουν σχετική άδεια για να παρέχουν υπηρεσίες σε σχέση με τα Σχέδια πολιτογράφησης επενδυτών και μόνιμης διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το εν λόγω μητρώο δημοσιεύθηκε  στις 31 Ιουλίου με τα πρώτα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εγκρίθηκαν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες να φτάνουν τα 255, αρχικά ενώ με τις προσθήκες σταδιακά έφτασαν τα 407. Το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου έχει θέσει ανώτατο όριο 700 πολιτογραφήσεις ανά έτος, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς οι επικρίσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τα πρόσωπα στα οποία τελικά δίνει τα «χρυσά διαβατήρια», με τη χώρα να μπαίνει πρόσφατα στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ. Για το 2018, οι πληροφορίες λένε πως μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί περίπου 330 υπηκοότητες μέσω του Σχεδίου.

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω νεώτερων αντιδράσεων και προειδοποιήσεων από διεθνείς φορείς και Αρχές σε σχέση με τους κινδύνους που ενδεχομένως να περιέχουν τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια.

Σημειώνεται ότι μετά την οξύτατη κριτική από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για να ανατεθεί σε εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού η διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας όσων αιτούνται κυπριακής υπηκοότητας.