Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε από την Πολωνία να αναστείλει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εν αναμονή μιας οριστικής κρίσης για την ουσία της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμώντας πως αυτή η μεταρρύθμιση πλήττει την ανεξαρτησία του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

«Η Πολωνία πρέπει να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων που σχετίζονται με τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο το οποίο έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Η απόφαση αυτή «εφαρμόζεται, με αναδρομική ισχύ, στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τους οποίους αφορούν αυτές οι διατάξεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Έπειτα από μια ανάλυση σε βάθος, θα απαντήσουμε ασφαλώς… Πολλά ενδεχόμενα θα αναλυθούν», ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο ΕΕ-Ασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αναστείλει την εφαρμογή αυτού του αμφιλεγόμενου νόμου που μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, οδηγώντας στην αποχώρηση περίπου 20 από αυτούς.

Η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου από τα 70 στα 65 έτη «δεν συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης», εκτίμησε η Κομισιόν.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η αγωγή θα απορριφθεί», είχε δηλώσει ο Στανισλάβ Καρτσέφσκι, ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο θα εκδώσει την οριστική κρίση του για την ουσία της υπόθεσης αυτής σε μεταγενέστερη ημερομηνία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Μια απόφαση για προσωρινά μέτρα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της κύριας αγωγής.»