Την αποφασιστικότητα της να κλιμακώσει και να συντηρήσει την ένταση στη Μεσόγειο, με αιχμή τόσο τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Αιγαίο,  αποδεικνύει η Τουρκία η οποία στέλνει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros», στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα. Το ερευνητικό βρισκόταν το πρωί της Τετάρτης στα ανοικτά του Ακρωτηρίου του Ακάμα.

Στον χάρτη, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, φαίνται η περιοχή που προβλέπεται να διεξάγει σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός» από αύριο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019 και η πορεία που κάλυψε όπως και η προβλεπόμενη πορεία του για τις επόμενες ώρες.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό σεισμογραφικό αναφέρει ως προορισμό του τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου, προφανώς με σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις.

Το συνοδευτικό σκάφος «Tanux1», δείχνει ως προορισμό την «ανοικτή θάλασσα».

«Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων μας ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος και επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία στέλνει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» δυτικά της Κύπρου στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των οικοπέδων 4 και 5.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην έκθεση του γγ τoυ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, που σημειώνει ότι η μορφή λύσης του Κυπριακού, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Χριστοδουλίδης ωστόσο χαρακτήρισε ως αρνητική τη μη σαφή αναφορά στα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρεται, δήλωσε, στα μέρη και στέλνει μήνυμα να αποφευχθούν ενέργειες για κλιμάκωση, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία. «Ξέρουμε», συνέχισε ο Ν. Χριστοδουλίδης, «γιατί δεν το κάνει αυτό ο γενικός γραμματέας, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση, ούτε μας ικανοποιεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική και κρίσιμη τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.

«Πέραν των γενικών προσεγγίσεων πρέπει να υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις», εξήγησε, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να καθοριστούν κοινές θέσεις επί της ουσίας ώστε «να πάμε όσο πιο ενωμένοι και προετοιμασμένοι σε αυτή την προσπάθεια».

Επεσήμανε, τέλος, ότι μέσα από την έκθεσή του ο γενικός γραμματέας «προσπαθεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Ενταση με φόντο την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και των γεωτρήσεων της ExxonMobil

Οι κινήσεις της Τουρκίας που έχει ήδη ανακοινώσει ότι ξεκινά έρευνες στη Μεσόγειο στις 29 Οκτωβρίου, θεωρούνται ως η απάντηση της Άγκυρας στην Τριμερή Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και στην εντατικοποίηση της ενεργειακής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μία περιοχή η οποία επικαλύπτει το Οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με στόχο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Η Τουρκία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να θέσει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η περιοχή στην οποία κατευθύνεται το Μπαρμπαρός,  είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έρευνες η αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil, την οποία η Τουρκία μπορεί να μη θέλει να απειλήσει ευθέως, ωστόσο επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση και να δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση με νόμο από το 2011 στην κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία την ΤPAO, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή κυβέρνηση.

Με δεδομένα τα παραπάνω ενδιαφέρον προκαλεί αν θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ποια θα είναι αυτη εάν τουρκικό ερευνητικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων επιχειρήσει έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική ΑΟΖ, λόγω Καστελόριζου. Ακόμα μένει να αποδειχθεί στην πράξη ποια θα είναι η συμπαράσταση, εκτός διπλωματικών δηλώσεων που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τις οποίες έχει συνάψει τριμερείς συμφωνίες.

Σημειώνεται τέλος ότι η Τουρκία επέλεξε να ανακοινώσει ως ημερομηνία έναρξης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο τις 29 Οκτώβρη, καθώς είναι η επέτειος της Διακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το 1923 οπότε και εμφανίστηκε η σύγχρονη Τουρκία, εντός των συνόρων που καθορίστηκαν από τις Συνθήκες η οποίες επισφράγισαν το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτές που σήμερα ο Ερντογάν έχει πάρει απόφαση να αμφισβητήσει διεκδικώντας τμήματα της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας,  με τη θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο να είναι για την Άγκυρα ένα ιδιαίτερα πολύτιμο και μάλλον εύκολο «έπαθλο» γεωπολιτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά η Λευκωσία στα «καρφιά» Γκουτέρες για τους υδρογονάνθρακες

Ηχηρό μήνυμα από ΗΠΑ στην Αγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ