Το πρώτο «πράσινο φως» για την κατασκευή του δικτύου ποδηλατόδρομων στην Αθήνα άναψε την Τρίτη. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων μετά από συνεδρίασή της ενέκρινε ομόφωνα (υπήρξε μόνο μία αποχή) τη σχετική μελέτη για την υλοποίηση του έργου.

Όπως είχαν γράψει οι «Ορθοπεταλιές» και τα «ΝΕΑ» το ραντεβού ήταν κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον του ποδηλάτου στην Αθήνα. Μετά τη θετική εισήγηση και την έγκριση της μελέτης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναμένεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – πως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου θα εγκρίνει τη μελέτη και τελικώς την κατασκευή του δικτύου ποδηλατόδρομων στην Αθήνα. Προεξοφλείται δε πως η παρούσα δημοτική αρχή θα ήθελε να αφήσει ακόμη ένα θετικό και «πράσινο» αποτύπωμα στην Πρωτεύουσα - καθώς ο Γιώργος Καμίνης δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα για τη Δημαρχία – και έτσι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για το δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Aναγκαία η συνεργασία για την υλοποίηση του έργου

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη κι αν η μελέτη εγκριθεί και το έργο δηλαδή περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο - πιθανότατα τον επόμενο μήνα - στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Συνεπώς, για να υλοποιηθεί το έργο οι φορείς αυτοί θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Δήμο Αθηναίων και να αντιληφθούν πως η μελέτη βασίζεται στην ήδη υφιστάμενη νομοθεσία, στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που προβλέπει την κατασκευή Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλατόδρομων. Πάνω σ'αυτόν τον σχεδιασμό πατάει και «κουμπώνει» το πιλοτικό δίκτυο ποδηλατόδρομων του Δήμου στις 1η, 3η, 6η και 7η Δημοτικές Κοινότητες και συνακόλουθα οι όποιες ενστάσεις κατά του έργου θα στερούνται ουσίας και σοβαρότητας.

Όπως προβλέπεται στη μελέτη, ποδηλατόδρομοι (είτε λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου είτε λωρίδες όπου το ποδήλατο θα συνυπάρχει με το ι.χ.) θα υλοποιηθούν στις 1η, 3η, 6η και 7η Δημοτικές Κοινότητες. Δηλαδή και στις γειτονιές αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας!

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική διότι με την ολοκλήρωση του έργου η Αθήνα θα αποκτήσει επιτέλους υποδομές για το ποδήλατο και θα μπει στο μεγάλο κλαμπ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που μεριμνούν για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.