Φως σε ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα σε δύο υποθέσεις , που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας,  επιχειρεί να ρίξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός  με δύο ξεχωριστές παραγγελίες της ζητά :

*Nα διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης  του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου  από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα. Αφορμή για την  παραγγελία της αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου ( news 24.7, Εφημερίδα των Συντακτών, Documento )

*Να διερευνηθούν αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018  σε καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης , στη Μανωλάδα. Στην περίπτωση αυτή αφορμή αποτέλεσαν έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  και η αναφορά 164 εργατών  που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά -προσωπικά έγγραφά τους  προς την Κεντρική Υπηρεσία  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση  η παραγγελία της κ. Δημητρίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.