Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εκδώσει μία ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη. Ανθρωπος που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι το κείμενο βρίσκεται υπό επεξεργασία και πώς μπορεί να αλλάξει διατύπωση στην πορεία.  Σύμφωνα με τον άνθρωπο αυτό, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή τού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την μεταφορά του μακριά  από την Τουρκία. Μία άλλη πηγή πληροφοριών που επικαλέστηκε το αμερικανικό δίκτυο, ανέφερε ότι το κείμενο της ανακοίνωσης πιθανώς να καταλήγει λέγοντας ότι η επιχείρηση διεξήχθηκε χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται για λογοδοτήσουν, τόνισε το CNN.

Ουάσινγκτον και Λονδίνο καλούν το Ριάντ να στηρίξει πλήρως τις έρευνες

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στην Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι τουρκικές αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να είναι σε θέση να διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όταν ολοκληρωθεί», τόνισε εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας.

Παράλληλα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλέτ Τσαβούσογλου σήμερα ότι η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου παραμένει «ιδιαίτερα ανησυχητική» και είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη και ενδελεχή έρευνα.

«Παροτρύνουμε τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα. Υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα για την εξαφάνιση του κου Κασόγκι που μόνο που η Σαουδική Αραβία μπορεί να απαντήσει», δήλωσε ο Χαντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο