Πολιτικός «πυρετός» επικρατεί στην ΠΓΔΜ καθώς η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας και ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να περάσει η πρόταση του και να λήξει το θρίλερ.

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κανένας βουλευτής από την επίσημη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος και να στοχεύει κυρίως στους αναποφάσιστους.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να καθορίσουν το μέλλον της χώρας προς τις ευρωπαϊκές δομές.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η αντίθετη επιλογή θα έθετε τη χώρα στην απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών αλλά και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας MIA, o κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ψήφος για το ευρωπαϊκό μέλλον θα καταστήσει τη χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή αν θα χάσουμε πολλά».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο 10 ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Μακεδονία : Ωρα μηδέν για Ζάεφ – Τι θα γίνει στην Ελλάδα