Με την Τουρκία και την Ιταλία να είναι οι τελευταίοι αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου -εκτός της Κίνας, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής- οι εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου πλήττονται σημαντικά από τις επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Το Ιράν έχει εξάγει 1,33 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο στην Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σκάφη που να κατευθύνονται προς την Ευρώπη με ιρανικό αργό.

Ωστόσο, πηγή του κλάδου που επίσης παρακολουθεί τις εξαγωγές, εκτίμησε τις αποστολές του αργού στο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περιλαμβανομένων πλοίων που δεν φαίνονται στο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού AIS, από τα οποία ένα δεξαμενόπλοιο με 1 εκατ. βαρέλια κατευθύνεται στην Ιταλία.

Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με τα τουλάχιστον 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τον Μάιο τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και προχωρήσει στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων. Τα στοιχεία σηματοδοτούν επίσης μια περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Η αναμενόμενη απώλεια μιας σημαντικής ποσότητας ιρανικής παραγωγής έχει συμβάλει στο ράλι των τιμών πετρελαίου, που στις 3 Οκτωβρίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο τους από τα τέλη του 2014 στα 86,74 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού έχει έκτοτε υποχωρήσει στα 81 δολάρια, αν και με σύμφωνα με αναλυτές η μείωση των ιρανικών εξαγωγών συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στις τιμές.

«Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές συνεχίζουν να είναι πάνω από τα 80 δολάρια», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι οι αγοραστές είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, σε βαθμό που σταματούν ή περιορίζουν τις συναλλαγές τους σε ιρανικό αργό καθώς και ότι οι εξαγωγές μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι ανέμεναν κάποιοι στην αγορά.

Yπενθυμίζεται ότι αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο, τίθενται σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου.