Άλλο ένα δημοσίευμα  για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια έρχεται να θυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση πόσα ακόμη πρέπει να κάνει γι΄ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα. Και πόση ζημιά έχει προκαλέσει στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό η οποία εμφανίζεται να έχει πάρει δισεκατομμύρια αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε κολαστήριο.

Το δημοσίευμα του Newsweek εστιάζει στο φόβο που βιώνουν οι οικογένειες αλλά και στα κρούσματα βιασμών μικρών παιδιών.

«Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται κάθε μέρα στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της Ελλάδας, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί» γράφει το περιοδικό σ΄ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τους πρόσφυγες  βιώνουν τον εφιάλτη του φόβου στον καταυλισμό της ντροπής. «Καταφεύγοντας στις σκηνές και τα τροχόσπιτα, οι μητέρες που ζουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας της Λέσβου λένε ότι περνούν τις νύχτες τους ξύπνιες, αναστατωμένες από το φόβο για την ασφάλεια των οικογενειών τους, αφού έχουν φτάσει στα αυτιά τους πολλές αναφορές για περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον γυναικών και παιδιών σε όλο τον καταυλισμό» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Από τα μέσα Μαΐου, οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν εκτοξευθεί στα στρατόπεδα προσφύγων της Μόριας ενώ φαίνεται ότι με τα τελευταία στοιχεία που παραθέτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρουσιάζεται ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανά εβδομάδα, με ορισμένα από αυτά να αφορούσαν παιδιά ακόμη και ηλικίας πέντε ετών.

Ο  εθνικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Ελλάδα έχει καταγράψει από τον Μάιο ως σήμερα κατά μέσο όρο ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανά εβδομάδα. Οι περιπτώσεις αυτές είχαν ως θύματα άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αλλά σχεδόν οι μισές αφορούσαν σε αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ δυο από τα θύματα ήταν παιδιά ηλικίας πέντε ετών!