Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την υποστήριξη του στη μεγάλη διαδήλωση που προγραμματίζεται για σήμερα στο Βερολίνο ενάντια στον αποκλεισμό, τον ρατσισμό και τη μετατόπιση προς την άκρα δεξιά στη χώρα. Ο πολιτικός του SPD χαρακτήρισε σπουδαίο μήνυμα το γεγονός ότι πολλοί βγαίνουν το Σάββατο στο δρόμο. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη διαίρεση που επιδιώκουν οι ακροδεξιοί λαϊκιστές», δήλωσε ο Μάας.

Τόνισε ότι η πλειοψηφία στη Γερμανία αντιπροσωπεύει την ανοχή και τον κοσμοπολιτισμό. Ο νέος εθνικισμός δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. «Δεν χρειαζόμαστε αποκλεισμό, αλλά περισσότερη διεθνή συνεργασία και η ποικιλομορφία της προέλευσης, το χρώμα του δέρματος, οι θρησκείες και ο τρόπος ζωής είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς και όχι απειλή. Η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός δεν θα πρέπει να έχουν θέση ούτε εδώ ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Μάας.

Δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να μετάσχουν στη διαδήλωση στη γερμανική πρωτεύουσα. Η διαδήλωση στρέφεται κατά της υποδαύλισης των διακρίσεων, του θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο και των περικοπών στο κοινωνικό σύστημα.

Η διαδήλωση ξεκινά στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) στην Αλεξάντερπλατς και θα κατευθυνθεί προ την πλατεία Πότσνταμ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Πολυάριθμες οργανώσεις, ενώσεις και κόμματα υποστηρίζουν την πρόσκληση – καθώς και μερικές προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Μπένο Φιούρμαν, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Γιαν Μπέμερμαν και το συγκρότημα Die Ärzte.

Οι οργανωτές της διαδήλωσης καλούν σε αγώνα για το δικαίωμα στην προστασία και το άσυλο και ενάντια στην απομόνωση της Ευρώπης.