Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας είναι η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, όπως αποδεικνύεται από την ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε ο Βίκτορ Όρμπαν στον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λάμπρο Φουντούλη.

Η επιστολή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με πολιτικούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις αυτές, ενώ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον διεθνή Τύπο.

Το θέμα επαναφέρει σήμερα ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα του Euractiv σχολιάζει πως «τα συχαρίκια του Όρμπαν στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που την έχουν αποκλείσει, ως «πολύ ακραία» από την ομάδα τους, ακόμη και οι ακροδεξιοί Σαλβίνι-Λεπέν, προβάλλονται και σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέλος του ΕΛΚ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι η ιδιότητα μέλους του στην οικογένεια του ΕΛΚ αποτελεί «πρόβλημα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να ανήκει σε κόμμα που φιλοξένησε το κόμμα του Όρμπαν, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 ενάντια στη Βουδαπέστη, αλλά επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος. Επιπλέον, τόνισε ότι προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Όρμπαν και τον Ματέο Σαλβίνι, για να συνομιλήσουν και να επιτύχουν συμβιβασμούς.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο Euractiv η επικεφαλής της ομάδας GUE-NGL, Γκαμπριέλε Τσίμερ, δήλωσε ότι αναμένει έναν στενότερο συνασπισμό μεταξύ των διαφόρων δεξιών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του ΕΛΚ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Θα είναι ένας πραγματικός αγώνας για τις αξίες της ΕΕ. Δεν είμαι βέβαιη ότι όλοι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η κύρια πρόκληση» κατέληξε.

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της ΝΔ

Η επιστολή Όρμπαν έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ανεπανόρθωτη έκθεση της ΝΔ, η οποία πάντως έχει αποδοκιμάσει τον ούγγρο πρωθυπουργό.

«Η ευχαριστήρια επιστολή του Βίκτορ Όρμπαν προς τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρο Φουντούλη, για τη στήριξη που του παρέχει το νεοναζιστικό μόρφωμα, εκθέτει ανεπανόρθωτα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνολικά, αλλά και τα μέλη που το απαρτίζουν, όπως η Νέα Δημοκρατία» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα προσθέτει ότι «το ελάχιστο που οφείλει να πράξει ο κ. Μητσοτάκης, είναι να ζητήσει την άμεση αποπομπή των συνομιλητών της Χρυσής Αυγής από το ΕΛΚ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διαφοροποίησή του από τον Όρμπαν είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Εκτός, βέβαια, αν ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μην του τραβήξουν το αυτί ο Α. Σαμαράς, ο Α. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης».

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδοκιμάσει τον ακροδεξιό ούγγρο πρωθυπουργό, γνωστοποιώντας εξ αρχής ότι η ΝΔ θα ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο τις κυρώσεις κατά της Ουγγρικής κυβέρνησης για τη στάση της στο προσφυγικό.

Η επίμαχη επιστολή

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας κατά την ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία. Πιστεύω ότι η εν λόγω έκθεση στρέφεται κατά της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Όρμπαν.

«Εκτιμώ τη στήριξη που έχετε δείξει στην εθνική κυριαρχία και την αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα από τις επαίσχυντες επιθέσεις των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς» πρόσθεσε ο ούγγρος πρωθυπουργός.