Την εξάλειψη όλων των αδικαιολόγητων διακρίσεων που βιώνουν παιδιά και ενήλικες στον τομέα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, ζητάει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εγκρίνοντας ψήφισμα που βασίζεται στην έκθεση που εκπόνησε ο Σουηδός Τ. Γκούναρσον.

Με το παρόν ψήφισμα, η ΚΣΣΕ δηλώνει ότι τα νομικά συστήματα πρέπει να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου και οι οικογένειες «ουράνιο τόξο», δηλαδή ομογονεϊκές οικογένειες, υπήρχαν ανέκαθεν σε όλη την Ευρώπη και είχαν και έχουν τις ίδιες ανάγκες με οποιαδήποτε άλλη οικογένεια.

Το εγκριθέν κείμενο υπογραμμίζει ότι τα κράτη πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα συντάγματά τους με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα έχουν ένα «ειδικό νομικό πλαίσιο που προβλέπει την αναγνώριση και προστασία της ένωσής τους», τα ίδια δικαιώματα κληρονομιάς, σύνταξης και περίθαλψης χηρείας.

Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα πρέπει, επίσης, να έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα δικαιώματα σχετικά με τη διαμονή, την ιθαγένεια, την επανένωση των οικογενειών, την ιατρική περίθαλψη, την περιουσία και την κληρονομιά. Οι γονείς και τα παιδιά στις ομογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει, επίσης, να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, όσον αφορά τη γονική μέριμνα, την υιοθεσία, την αναγνώριση των παιδιών και την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τα πιστοποιητικά γέννησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σωστή ταυτότητα φύλου των γονέων των τρανσέξουαλ, ενώ τα άτομα που χρησιμοποιούν νόμιμους δείκτες φύλου, εκτός από τους άνδρες ή τις γυναίκες, θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συντροφικές σχέσεις τους και τις σχέσεις τους με τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, η ΚΣΣΕ παροτρύνει τα κράτη μέλη να εργαστούν εντατικά για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου και ζητούν «αποδοχή και σεβασμό» για τις οικογένειες «ουράνιο τόξο» στις κοινωνίες μας.

H Αννέτα Καββαδία, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνεχάρη τον εισηγητή και υπογράμμισε ότι η πολιτική ομάδα της Αριστεράς τάσσεται υπέρ πολιτικών που θα φέρουν τις οικογένειες «ουράνιο τόξο» και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο φως, αναγνωρίζοντάς τους εφ όλης της ύλης μέρος της κοινωνίας, μέσα από την αναγνώριση των δικαιωμάτων φορολογίας, κληρονομιάς, διαζυγίου και διατροφής, όπως ισχύουν για όλα τα άλλα ζευγάρια.

«Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι αυτοί και τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά από το κράτος, και κατά συνέπεια θα κερδίσουν σεβασμό, υπερηφάνεια και ισότητα εντός της κοινωνίας» σημείωσε.
Πρόσθεσε επίσης πως στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε πολλά κράτη μέλη, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα, καθώς η γονική μέριμνα παραμένει πρόκληση για τα ζευγάρια ΛΟΑΤΙ, όπως και τα ΛΑΟΤΙ ζευγάρια προσφύγων θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια.

«Σύνθετα ζητήματα καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα σε περιόδους κρίσης, όμως οι κρατικοί νόμοι και οι κυβερνήσεις πρέπει να οδηγήσουν τις κοινότητες στην ανοχή και την πρόοδο» συμπλήρωσε.
Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τα κοινωνικά και οικογενειακά δικαιώματα των ΛΟΑΤI ανθρώπων με την επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας για την εισαγωγή του Σύμφωνου Συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από