Σε αναβρασμό βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ με αφορμή τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ και την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να εξασφαλίσει τον… μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται.

Το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη γείτονα δεν έχει προηγούμενο, με εκατέρωθεν καταγγελίες για απόπειρα εκβιασμού βουλευτών, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, δεδομένης και της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αναφορές πως βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών δέχονται απειλές για την ζωή τους. «Κανείς στη «Μακεδονία» δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο BalkanInsight.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι απειλές είναι κάποιες φορές δημόσιες και άλλοτε ιδιωτικές μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της δουλειάς των βουλευτών.

Παρόλο που κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν έκανε λόγο δημοσίως για τέτοιες απειλές, ένα μέλος του κόμματος δήλωσε στο πρακτορείο, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι έχει δει ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO.

«Τα μηνύματα όχι μόνο απειλούν τη ζωή των βουλευτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειές τους.Έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς, οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω τους» ανέφερε η πηγή στο BIRN.

Η ίδια πηγή δήλωσε, ακόμη, ότι οι απειλές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε βουλευτές οι οποίοι είναι «ύποπτοι» να μην υπακούσουν τη γραμμή του κόμματος και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Διαψεύδει το VMRO ότι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας