«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενο στην εξαγγελθείσα για την  Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, απεργία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. «Με τη σημερινή (10-10-2018) ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια».

Και το ΥΠΠΟΑ καταλήγει: «Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα ‘να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο’ καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό κήρυξαν στις 11 Οκτωβρίου απεργιακή κινητοποίηση «ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο», με συγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στις 11.00 στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ των αιτημάτων τους, όπως έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι «να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., με νέα υπουργική απόφαση, ή με υπουργικές αποφάσεις που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018)».