Την αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου που αφορά την βιομηχανία με την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας προωθεί η κυβέρνηση η οποία το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταθέσει στη  Βουλή πολυνομοσχέδιο οι ρυθμίσεις του οποίου θα λύνουν χρόνια ζητήματα στον κλάδο.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι η διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική βιομηχανία ενώ στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και αλλαγές με στόχο να διαμορφωθεί μια επιτελική δομή στο υπουργείο ώστε να τρέχουν και χρηματοδοτικά προγράμματα για τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία καθώς και στον σχεδιασμό δράσεων ΕΣΠΑ για τη βιομηχανία, όπου παρατηρείται ένα κενό στη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται σύντομα να προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα για τη Περιβαλλοντική Βιομηχανία με δημόσια δαπάνη 20 εκατ. καθώς ένα για τα βιομηχανικά clusters Μικρομεσαίων Βιομηχανικών  Επιχειρήσεων με τη δημόσια δαπάνη να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα ρυθμίζει  ζητήματα της βιομηχανίας όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας θα λύνει ζητήματα Βιομηχανικής και Διανοητικής  Ιδιοκτησίας, θα προβλέπει τη δημιουργία ενός  μητρώου ευρεσιτεχνιών , ενώ  ρυθμίζει και θέματα  που αφορούν την βιομηχανική ιδιοκτησία  ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία για το βιομηχανικό απόρρητο. Θα περιλαμβάνει επίσης  ρυθμίσεις για το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα  οι οποίες θα αφορούν την  χωροθέτηση και την εξυγίανση του υπάρχοντος βιομηχανικού πάρκου που λειτουργεί άτυπα εδώ και χρόνια στην περιοχή ενώ θα προβλέπει και οριζόντια ρύθμιση για τα θέματα αποθηκών και logostics.

Πρωτοβουλία πάντως αναλαμβάνει το υπουργείο αναφορικά  και με το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές  βιομηχανίες . Ήδη το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων που θα το καταθέσει μέσα στις επόμενες 10 με 20 ημέρες σε διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς.

Σημαντική προτεραιότητα τέλος σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα αποτελεί και η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα συγκροτηθεί έως το τέλος του χρόνου. Επίσης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σχετικά με την ενίσχυση της Βιομηχανίας Τροφίμων μέσω της προώθησης συνεργασιών με τον τουριστικό κλάδο ενώ στον τομέα της Φαρμακοβιομηχανίας και της Κλωστοϋφαντουργίας στόχος  είναι η προώθηση των σχεδίων για την αξιοποίηση  της κάνναβης στους τομείς αυτούς.