Τα μεγάλα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προσπάθησαν να επιδείξουν ενότητα στη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης τη Δευτέρα, μόλις έξι ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στο γερμανικό αυτό κρατίδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, επί χρόνια επικεφαλής του CSU, και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ εμφανίστηκαν μαζί στη συγκέντρωση στην Ίνγκολσταντ, παρά την μακρά αντιπαλότητα που τους χωρίζει, η οποία κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα με αλληλοκατηγορίες μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που έδειχναν το CSU να καταβαραθρώνεται.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Χριστιανοκοινωνιστές φαίνεται ότι θα πέσουν κάτω από το 40%, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν μεταξύ 33% και 35%.

Η μείωση αυτή στο ποσοστό του κόμματος σημειώνεται ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εμφανίζεται να κερδίζει το 10% με 12% στην πρόθεση ψήφου.

Παρά την εικόνα της ενότητας που θέλησαν να παρουσιάσουν στην προεκλογική συγκέντρωση τη Δευτέρα, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «Εγώ, από τη μεριά μου, δεν έχει παρέμβει στην πολιτική της Βαυαρίας εδώ και έξι μήνες. Ούτε έχω παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία». Μια προσπάθεια να ρίξει το βάρος της πτώσης των ποσοστών του CSU στον Ζέντερ.

Ο Ζέντερ από την πλευρά του επανέλαβε τις επικρίσεις του για την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, στην οποία συμμετέχει ο Ζέεχοφερ, επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά του κόμματός του «φυσικά επηρεάζονται πολύ από τις πολιτικές του Βερολίνου».

Οι περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή θεωρούνται ένα είδος δημοψηφίσματος για τον ρόλο του CSU στην εθνική πολιτική σκηνή.