Στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει επίθεση εναντίον της κυβέρνησης από την Πρέβεζα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήρθε ο καιρός μετά από πολύ δύσκολα χρόνια να πάμε την Ελλάδα μπροστά και να βάλουμε τέλος στο ψέμα και στη φτώχεια.

Μιλώντας για το Σκοπιανό, υποστήριξε ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί τη μέγιστη εθνική υποχώρηση, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία βρίσκεται στον αέρα. Αναφορικά με το μέτωπο της Οικονομίας, σημείωσε πως επέστρεψε στο μηδέν λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε το μέλλον της χώρας με ένα τέταρτο άτυπο μνημόνιο.

«Ήρθατε όλοι μαζί ενωμένοι για να δώσετε μαζικά το μήνυμα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Της αλλαγής που έρχεται. Το μήνυμα που δίνει σήμερα η Πρέβεζα, η Ήπειρος, έρχεται και από κάθε σημείο της Ελλάδας. Γιατί έχω πάει σε όλη την Ελλάδα. Έρχεται η ώρα που θα γυρίσουμε σελίδα με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά. Γιατί ήρθε ο καιρός μετά από πολύ δύσκολα χρόνια να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά. Γιατί μπορούμε, γιατί μαζί μπορούμε. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο ψέμα αλλά και στη φτώχεια. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τελεία στη δημαγωγία αλλά και στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Μαζί μπορούμε να ξαναφέρουμε στην Ελλάδα την αισιοδοξία και στα πρόσωπα των Ελλήνων το χαμόγελο. Γιατί η Πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ήπειρο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «η σκέψη μου γυρίζει έναν αιώνα και κάποια χρόνια πίσω. Θυμάμαι τον Μακεδονομάχο παππού μου Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολέμησε εδώ στα χώματά σας στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, επικεφαλής τότε ενός σώματος Κρητών εθελοντών. Έχω ακόμα στο αρχείο μου τα γράμματα που έστελνε τότε στην μητέρα του και πώς διηγιόταν τις δύσκολες στιγμές στο Βαλκανικό μέτωπο. Πολλοί από τους συμπολεμιστές του από την Κρήτη δεν γύρισαν ποτέ ξανά στο νησί τους. Έδωσαν, όπως και πολλοί άλλοι, τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας τα αγαθά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Η δική μας γενιά, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, καλείται σε άλλους καιρούς, σε άλλους αιώνες να δώσει άλλες μάχες, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές. «Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για μια κοινωνία που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους, κυρίως όμως -μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό- στους λιγότερο προνομιούχους. Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για μια λειτουργική δημοκρατία που θα εξασφαλίζει ασφάλεια και κράτος δικαίου σε όλους. Καλούμαστε να δώσουμε την πολύ μεγάλη μάχη για ευημερία και εξωστρέφεια στην οικονομία, κυρίως για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για όλους και κυρίως για τα νέα παιδιά μας, τα οποία φεύγουν σήμερα στο εξωτερικό σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Και καλούμαστε να δώσουμε και μια μάχη ακόμα, πολύ σημαντική για μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά που θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μια Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχει όχι σας επέτης, αλλά ισότιμα και δυναμικά. Τις μάχες αυτές θα τις κερδίσουμε όλοι μαζί με μπροστάρη τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς. Αυτό είναι επίσης χρέος και ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στα παιδιά μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενους στους πολίτες ανέφερε: «Ξεκίνησα νωρίς το πρωί από την Άρτα, όπου διαπίστωσα τη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό κλίμα σ’ έναν τόπο ο οποίος έχει και ιστορικούς δεσμούς με αυτούς που κυβερνούν σήμερα. Τους λέω να ‘ρθουν σήμερα, να έρθουν να κάνουν βόλτα στην Άρτα, να δούμε αν μπορούν να περπατήσουν έτσι στο δρόμο, όπως περπατάμε εμείς και τα στελέχη μας».

Για το Σκοπιανό

Μιλώντας για τις εξελίξεις με το Σκοπιανό, τόνισε πως δυστυχώς το εθνικό μας μέτωπο βαρύνεται δραματικά από τις τελευταίες εξελίξεις . «Το ξέρουν όλοι ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση διότι για πρώτη φορά κάνει κάτι το οποίο καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί να κάνει. Δηλαδή, να παραχωρήσει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες».

Όλοι ξέρουν πια, σημείωσε, ότι αυτός ο συμβιβασμός μεθοδεύτηκε σε ένα χρόνο ακατάλληλο, υπό την πίεση τρίτων. «Είναι κάτι που έγινε ερήμην των δύο λαών και με διαδρομές υπόγειες. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και χωρίς -το τονίζω αυτό- προϋποθέσεις εθνικής συναίνεσης. Γι’ αυτό και η Συμφωνία αυτή βρίσκεται ήδη στον αέρα. Ξαναλέω λοιπόν και εδώ από την Πρέβεζα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε σήμερα ούτε και αύριο. Καθημερινά τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν, γιατί έρχονται στο φως στοιχεία που επαληθεύουν το μέγεθος της εθνικής ανευθυνότητας, αλλά και το επικίνδυνο βάθος της επιπολαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε έγγραφα άλλης χώρας – ωστόσο ο κ.Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος ουδέποτε διέψευσαν τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τι προκύπτει από αυτά; Όχι μόνο η συνεχής υποχωρητικότητα της Αθήνας, για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα και οι ίδιοι οι γείτονες. Αλλά και ο κοινός τους φόβος για την δική μας εθνική στάση».

Φαίνεται επίσης, προσθέτει, η ένοχη βιασύνη του κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως, το θέμα, πριν έλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. «Βλέπετε, και αυτοί έχουν προεξοφλήσει την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Και προκύπτει και κάτι ακόμα: η ανεξήγητη προθυμία του κ. Τσίπρα να αποδεχθεί ακόμη και την «Δημοκρατία του Ίλιντεν» – τη σφραγίδα, δηλαδή, του Σκοπιανού αλυτρωτισμού. Το αποφύγαμε αυτό ως χώρα χάρη στη δική μας σθεναρή αντίσταση. Γιατί κάποιος έπρεπε να πει όχι στη Συμφωνία που δρομολογούσε ο κ. Τσίπρας. Εμείς τέτοια λοιπόν εθνική υποχώρηση δεν την συνυπογράφουμε. Και θα δώσουμε μάχη για να αρθούν τα μέχρι τώρα αρνητικά τετελεσμένα. Και, οπλισμένοι πάντα με πατριωτικό ρεαλισμό, ξαναπιάνουμε σωστά το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή».