Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαχράμ Σάλεχ συνεχάρη την Παρασκευή την ακτιβίστρια Γιαζίντι Νάντια Μουράντ που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, χαρακτηρίζοντας τη διάκριση αυτή «τιμή για όλους τους Ιρακινούς που έχουν αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας».

Ο νεοεκλεγείς Σάλεχ, που είναι Κούρδος, τηλεφώνησε στην 25χρονη γυναίκα, πρώην σεξουαλική σκλάβα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), προκειμένου να τη συγχαρεί.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιρακινός πολίτης παίρνει βραβείο Νόμπελ. Η Νάντια Μουράντ, που ζει στη Γερμανία, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον Κονγκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε.

Το βραβείο αυτό είναι μια «αναγνώριση της απελπιστικής κατάστασης» των Γιαζίντι, μιας από τις πιο ευάλωτες μειονότητες στο Ιράκ, και μια «τιμή για όλους τους Ιρακινούς που έχουν αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας», έγραψε ο Σάλεχ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες της κοινότητάς της, η Μουράντ έγινε σεξουαλική σκλάβα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ το 2014 –όταν κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του Ιράκ– προτού καταφέρει να δραπετεύσει.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τους Γιαζίντι και για άλλες μειονότητες που είναι θύματα γενοκτονιών και ωμοτήτων που διαπράχθηκαν μαζικά από το ΙΚ», ανέφερε στο Twitter η Yazda, μια ιρακινή φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει τους Γιαζίντι θύματα των διώξεων του ΙΚ.

«Ελπίζουμε πως αυτή η αναγνώριση θα επιτρέψει στις προσπάθειες της Νάντιας και των Γιαζίντι να φέρουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την συνύπαρξη», προσθέτει η ΜΚΟ.

Διαβάστε επίσης:  Νάντια Μουράντ : Από σκλάβα του σεξ στο Νόμπελ Ειρήνης