Ένας αμερικανός στρατιώτης, ο έβδομος από την αρχή της χρονιάς, σκοτώθηκε την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, γνωστοποίησε η αποστολή του NATO στη χώρα, που συνεχίζει να σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και οργανώσεις ανταρτών.

Ο στρατιώτης αυτός ήταν μέλος της αποστολής Resolute Support, που άρχισε το 2015 για να υποστηριχθούν οι αφγανικές δυνάμεις, τις οποίες δυνάμεις του NATO εκπαιδεύουν και συνοδεύουν στις μάχες.

«Πενθούμε και τιμούμε τη θυσία του στρατιωτικού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν. «Παραμένουμε αποφασιστικοί», πρόσθεσε.

Διενεργείται «έρευνα» για το επεισόδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία πάντως δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για τον τόπο ή τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο αμερικανός στρατιώτης.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν λίγο αργότερα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης, σημειώνοντας ότι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα στην περιοχή Γκαρμσέρ, στην επαρχία Χελμάντ, και ότι σκότωσαν όλους τους αμερικανούς στρατιωτικούς που επέβαιναν σε αυτό.

Δεν είναι σαφές εάν οι δύο ανακοινώσεις αναφέρονται στο ίδιο συμβάν.

Περίπου 14.000 αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται το τρέχον διάστημα ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν· αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των 16.000 ανδρών των 39 κρατών μελών και εταίρων του NATO που δρουν στη χώρα.

Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο αφγανικό θέατρο μειώθηκε σημαντικά αφότου αποσύρθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις με τον τερματισμό της αποστολής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στα τέλη του 2014.

Πάνω από 2.400 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, όταν άρχισε η αμερικανική επέμβαση στη χώρα που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν