Ο καιρός απασχολούσε από παλιά τους ανθρώπους αφού από αυτόν εξαρτώνται οι καθημερινές του ασχολίες, η εργασία ακόμη και η επιβίωση σε πολλές περιπτώσεις. Συχνά αναρωτιόμαστε «τι καιρό θα κάνει σήμερα» ενώ πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του χρόνου.

Στην περίπτωση αυτή τα «μερομήνια» μπορούν να φανούν χρήσιμα για την πρόβλεψη του καιρού.

Η διαδικασία

Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο πρόγνωσης του καιρού που προκύπτει από μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Με αφετηρία το μήνα του Αυγούστου ξεκινά η παρατήρηση του καιρού για δώδεκα ολόκληρες ημέρες. Η κάθε μια από τις ημέρες αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Ειδικότερα, η πρώτη ημέρα της πρόβλεψης μαρτυρά τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη ημέρα του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου και ακολουθούν οι υπόλοιποι μήνες αντίστοιχα.

Πότε ξεκινάμε να μετράμε;

Ως προς την αφετηρία του μετρήματος, οι απόψεις διίστανται. Οι διαφορετικές απόψεις οφείλονται στο αν θα ξεκινήσει το μέτρημα σύμφωνα με το παλιό ή το νέο ημερολόγιο. Κάποιοι ξεκινούν το μέτρημα από την αρχή του Αυγούστου μέχρι τις 12 Αυγούστου, ενώ άλλοι βασίζονται στο παλιό ημερολόγιο και αρχίζουν τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις από τις 14 Αυγούστου.

Δεδομένου βέβαια ότι πρόκειται για μια μέθοδο που ακολουθούσαν στα αρχαία χρόνια, πιθανολογείται πως θα ισχύει η δεύτερη εκδοχή του παλιού ημερολογίου.

Γιατί τον Αύγουστο;

Τον Αύγουστο κάνει την εμφάνιση του ο αστερισμός του κυνός και την περίοδο εκείνη ευνοούνταν ιδιαίτερα οι προβλέψεις. Οι προβλέψεις άλλωστε του καιρού πολλές φορές σχετίζονται και με τις παρατηρήσεις στον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια και τη θάλασσα.

Ποια σημάδια παρατηρούνται;

Η φύση και κυρίως τα ζώα είναι η πηγή των παρατηρήσεων. Ζώα κάθε μεγέθους, έντομα, ψάρια, πουλιά είναι άξια παρατήρησης αφού οι κινήσεις και οι συμπεριφορές τους μαρτυρούν την προετοιμασία τους ανάλογα αν θα είναι βαρύς ο χειμώνας ή όχι. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα ζώα που όταν διαισθάνονται την κακοκαιρία αποδημούν σε άλλες χώρες και περιοχές προκειμένου να προστατευτούν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Για παράδειγμα, ο κάβουρας κινείται προς τα βαθιά όταν προβλέπει κακοκαιρία, ενώ οι γλάροι φεύγουν.

Αντιδράσεις

Αρχαίες μεθόδους όπως τα «μερομήνια» ή μύθους των ντόπιων κατοίκων που διαδίδονται μέχρι και σήμερα στα χωριά, αντικρούουν εξειδικευμένοι επιστήμονες ή αρμόδιες υπηρεσίες όπως η ΕΜΥ, η οποία υποστηρίζει πως δε μπορεί να υπάρχει επίσημη πρόβλεψη για πάνω από 7 ημέρες.