Στην Λάρισα θα διεξαχθεί το 21ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος, από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή. To συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Cleveland Clinic, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ο καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Φίλιππος Τρυποσκιάδης και ο καθηγητής καρδιολογίας Ιωάννης Σκουλαρίγκης παρουσίασαν το περιεχόμενο του συνεδρίου υποστηρίζοντας πως θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες καρδιολόγους, τους παθολόγους και τους γενικούς ιατρούς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τρυποσκιάδης είπε ότι σκοπός τους συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν θέματα που αφορούν ολόκληρη τη σύγχρονη καρδιολογία, τις καινούριες εξελίξεις και τεχνικές, αλλά και τα καινούρια φάρμακα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο καθηγητές στα ειδικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του συνεδρίου, και αφορούν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά και τεχνικές προς τους νέους ιατρούς για την σωστή συγγραφή επιστημονικών εργασιών.

Ο κ. Σκουλαρίγκης μιλώντας για το σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, υποστήριξε πως θα συμμετέχουν γιατροί νοσηλευτές, ιατρικοί επισκέπτες κ.ά.. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουλαρίγκης είπε πως η γνώση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης είναι απαραίτητη στον καθένα, καθώς σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό, «η πρώτη βοήθεια θα δοθεί από τον παριστάμενο».

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επιφανείς καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα με μεγάλο κλινικό ενδιαφέρον, όπως «Το καρδιακό αυτόνομο νευρικό σύστημα», «Μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδες ήπαρ και αγγειακός κίνδυνος», «Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας», «Ο ρόλος της αντιπηκτικής θεραπείας στη χρόνια στεφανιαία νόσο», «Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση», «Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια», «Εκφυλιστικές καρδιακές νόσοι – Ένα κύριο πεδίο της καρδιαγγειακής ιατρικής των επόμενων δεκαετιών», «Η βιταμίνη D και η συμβολή της στην καρδιαγγειακή προστασία», «Διαβητικές αγγειακές επιπλοκές».

Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν δύο καρδιαγγειακά σεμινάρια αφιερωμένα, το πρώτο στην «Κλινική παθοφυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος», με συντονιστές τον καθ. Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη και τον αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο της Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνο Τσιούφη και το δεύτερο, οργανωμένο από την ΕΜΕΚΑ (Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας), με θέμα «Διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις» και συντονιστές τους Σταμάτη Αδαμόπουλο, Γεράσιμο Φιλιππάτο, RCStarling και Φίλιππο Τρυποσκιάδη.

Στην τελετή έναρξης του καρδιολογικού συνεδρίου, την Παρασκευή στις 8μμ, έχει προγραμματιστεί διάλεξη της διευθύντριας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, Σταυρούλας Σδρόλια, με θέμα «Περιήγηση στη Λάρισα του Διαχρονικού Μουσείου».