Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για τη ντροπή της Μόριας και των άλλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, «σφάζεται» για τα αυτονόητα. Και αποπέμπει στελέχη της διότι τολμούν να πουν την αλήθεια για τη αδυναμία διαχείρισης της εκρηκτικής κατάστασης που προβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, έκανε το… λάθος να δώσει συνέντευξη και να πει τα αυτονόητα για τα όσα δραματικά συμμβαίνουν.

Αντιστράτηγος ε.α. δεν υπολόγισε προφανώς την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού, Δ. Βίτσα. Είπε, λοιπόν, στον «Φιλελεύθερο» ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Λέει χαρακτηριστικά για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που έχουν καταγγελθεί: «Όσοι ασχολούμαστε με το θέμα βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαχείριση δεν είναι αυτή που πρέπει. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη «Διαύγεια» και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;

Συνολικά με τις ενδείξεις που έχω, και οι διαδικασίες χρηματοδότησης εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού. Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω».

Ο Βίτσας

Όπως ήταν αναμενόμενο τα λεγόμενα του διευθυντή προκάλεσαν πάταγο στην κυβέρνηση. Ο Δ. Βίτσας σε δήλωση του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε τα εξής:

«Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του. Μου είπε ότι θα έχω την τελική του απάντηση για το τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. Την επιλογή αυτή τού την έδωσα, σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα. Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Απάντηση

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Ηλιόπουλου ο οποίος προκαλεί τον υπουργό να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος εμφανίζεται να εμμένει στα όσα αποκάλυψε Συγκεκριμένα στη δήλωση – απάντηση προς τον Δημήτρη Βίτσα ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι «αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου» και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα «αναληθή» που ανέφερα στην συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα».