Τη δυνατότητα δημιουργίας Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού [Asset Protection Scheme (APS)], διερευνά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση τη στήριξη των τραπεζών, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιλογή αυτή αποτελεί πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισήμαναν οι ίδιοι, που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για Bad Bank.

Χωρίς να δίνουν επί του παρόντος περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς το θέμα τελεί υπό διερεύνηση, οι ίδιοι πρόσθεταν ότι η συγκεκριμένη ενδεχόμενη παρέμβαση αποτελεί ένα μικρό μόνο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία οχημάτων ειδικού σκοπού για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Όπως τονίζει το ξένο δημοσίευμα, σύμφωνα με το εξεταζόμενο σχέδιο -οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση- η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους.

Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg. Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, σημείωσαν.