Η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν σχεδιάζει να προχωρήσει, τουλάχιστον το αμέσως προσεχές διάστημα, στην αγορά κάποιου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων, προορισμένου για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων, κυρίως εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει, γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας της χώρας την Τρίτη.

Πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μπογοτά εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά ενός τέτοιου συστήματος, πάντως ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε σημείωσε ότι η πιθανή αγορά του δεν θα αποτελέσει μέρος μιας κούρσας εξοπλισμών.

«Δεν πρόκειται να επενδύσουμε 1,1 τρισεκατομμύριο πέσος (σχεδόν 318 εκατ. ευρώ) σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προς το παρόν, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, του ότι δεν έχουμε επαρκή προϋπολογισμό», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Γκιγιέρμο Μποτέρο, ενώπιον του Κογκρέσου.

Πηγές είχαν δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι βιομηχανίες όπλων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ σκοπεύουν να διεκδικήσουν τη σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος.

Πριν από την πτώση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές, η Κολομβία εξασφάλιζε περί το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της από τις εξαγωγές μαύρου χρυσού. Η οικονομία δεν έχει ακόμη συνέλθει από το σοκ της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Η αγορά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας. Παρά τη συμφωνία ειρήνης που σύναψε η κυβέρνηση της χώρας το 2016 με την οργάνωση FARC, ο στρατός της Κολομβίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πόλεμο με την οργάνωση ELN, αποστάτες της FARC, που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση μετά τη συμφωνία, καθώς και με συμμορίες που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί.

Το 2005, η Κολομβία είχε αγοράσει είκοσι πέντε ελαφριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Super Tucano A-29B από τη Βραζιλία· επρόκειτο για την ακριβότερη αγορά οπλικών συστημάτων στην ιστορία της χώρας, αξίας 234,5 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

Στις αρχές του 2015, η χώρα των Άνδεων αγόρασε 32 καναδικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία παραδόθηκαν σε μια μονάδα κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, έναντι τιμήματος 84 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.