Σε νέες προκλητικές δηλώσεις απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία προέβη ο τούρκος πρόεδρος, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν και να δουν πως τίποτα δεν μπορεί να πετύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Όσοι νομίζουν πως θα κάνουν πράγματα κάτω από τη μύτη μας και χωρίς την Τουρκία και μάλιστα εναντίον της Τουρκίας, θα καταλάβουν σύντομα πως κάνουν λάθος» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε καμία βλέψη στα δικαιώματα και στα συμφέροντα κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε να λεηλατήσει κάποιος τα συμφέροντα τα δικαιώματα μας».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RlDHuIzcgjk

Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος πρόεδρος έκανε αντίστοιχες δηλώσεις χθες, Δευτέρα, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτές, «στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία».

«Όπως σε κάθε ζήτημα, έτσι και στο Αιγαίο και την Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «win-win». Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και καταδεικνύουν πως η σκληρή γραμμή του «Σουλτάνου» σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στις διμερείς σχέσεις.