Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στα σχόλια Ιταλού βουλευτή ότι τα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών αφού ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής στο κυβερνών κόμμα της Λέγκας, δήλωσε ότι η Ιταλία θα απολαμβάνει πιο ευνοϊκές συνθήκες έξω από το ευρώ.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η Ιταλία είναι μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη. Άρα, ας συνεργαστούμε, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε εποικοδομητικά», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους.

«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ δεμένοι με το ευρώ διότι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει. Ας μην τροφοδοτούμε, λοιπόν, κάποιες φήμες, κάποιες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Ντι Μάιο: Δεν υποχωρεί η Ιταλία

Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο.

«Δεν κάνουμε πίσω από αυτό το 2,4% (του ΑΕΠ), αυτό πρέπει να καταστεί σαφές (…) Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό», σημείωσε ο Ντι Μάγιο σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε άλλα σχόλια που έκανε, ο Ντι Μάγιο σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Εκτός προγράμματος η αποχώρηση από το ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο Κλαούντιο Μπόργκι, εκπρόσωπος επί των οικονομικών θεμάτων της Λέγκας, διευκρινίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπόργκι, ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη αύξηση αφού ο Μπόργκι δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του ότι η Ιταλία θα είχε πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες εάν βρισκόταν εκτός του ευρώ.

«Απλά επανέλαβα αυτό που έλεγα πάντα: ότι προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Είναι η πάγια απάντησή μου, το έχω πει χίλιες φορές», δήλωσε ο Μπόργκι στο Reuters.

Ο Μπόργκι είναι βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι υπουργός.