Ο οργανισμός «The Finnish Outdoor Association» μαζί με άλλους οργανισμούς στη Φινλανδία ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να καταχωρηθεί η πρωτοβουλία «everyone’s right» (ο καθένας έχει δικαίωμα) στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας.

Το φινλανδικό «everyone’s right» σημαίνει ότι όλοι μπορούν να εισέλθουν και να απολαύσουν οποιοδήποτε δάσος ή άλλη περιοχή της άγριας φύσης, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο ιδιοκτήτης της περιοχής καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν την είσοδο, εκτός και εάν η περιοχή γειτνιάζει με τα σπίτια τους. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης την απρόσκοπτη συλλογή μούρων και μανιταριών και το ψάρεμα στις λίμνες, καθώς στη Φινλανδία δεν επιβάλονται πρόστιμα για παράνομη είσοδο. Ωστόσο, το «everyone´s right» επιτρέπει την είσοδο στις περιοχές αυτές μόνο με τα πόδια, με σκι, με ποδήλατο, άλογο, ή με βάρκα. Εξαιρούνται τα οχήματα με κινητήρα.

Σε μία προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί το αίτημα, ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας Yle υποστήριξε οτι ο κατάλογος της UNESCO σήμερα περιέχει πάνω από 450 είδη που αντιπροσωπεύουν 117 χώρες και περιοχές μεταξύ των οποίων, ο παραδοσιακός κινεζικός βελονισμός, η κουβανέζικη ρούμπα, το ισπανικό φλαμένγκο καθώς και η πολεμική τέχνη από την Βραζιλία, Καποέιρα. Κανένα όμως από τη Φινλανδία.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε υποβάλει αίτημα στην UNESCO για την παραδοσιακή σάουνα και το λαϊκό βιολί. Ωστόσο αυτοί που προωθούν το «everyone’s right» ως παράδοση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος του «everyone’s right» Αννε Ραουτιάνεν δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle οτι οι μετανάστες και οι ξένοι επισκέπτες μένουν έκπληκτοι από την πρωτοβουλία αυτή. Πρόσθεσε επίσης,οτι κάτι παρόμοιο συμβαίνει μόνο στη Σουηδία και τη Νορβηγία.