Με την ηλεκτροκίνηση να γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο και την πετρελαιοκίνηση να «μαζεύεται» σε επιλογές μοντέλων– τα επόμενα χρόνια – μια ακόμη εταιρεία αποφασίζει να «χαιρετίσει» τα ντίζελ μοτέρ, που θα πλαισιώνουν τη γκάμα των μοντέλων της σε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πρόκειται για την Porsche, που αποφάσισε να καταργήσει πλήρως τα ντίζελ μοντέλα της.

Η λύση, που πλέον έχει και μεγάλη εμπορική απήχηση, βρίσκεται στα υβριδικά μοντέλα της φίρμας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο το 12% των μοντέλων της που πουλήθηκαν πέρσι ήταν ντίζελ, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ( όπως για παράδειγμα όσοι επέλεξαν μια Panamera το 63% αγόρασε την υβριδική της εκδοχή) στράφηκε στα υβριδικά – plug in ( επαναφορτιζόμενα) οχήματα της πολυτελούς φίρμας.  Η Porsche έχει ως στόχο, και έως το 2025 τα μισά από τα νέα μοντέλα της να είναι υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά. Φυσικά, η Porsche δεν είναι η πρώτη εταιρεία που έχει υπό διωγμό τα ντίζελ μοντέλα.

Με το σκάνδαλο των ντίζελ μοντέλων να «παιδεύει» ακόμη τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, οι εταιρείες, η μια μετά την άλλη, διαγράφουν με ταχείς ρυθμούς σημαντικά ντίζελ μοντέλα τους, από τους επίσημους καταλόγους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν σκάσει το σκάνδαλο των παραποιημένων λογισμικών στα ντίζελ μοντέλα, το 2015, η πετρελαιοκίνηση αποτελούσε τη μερίδα του λέοντος – με ποσοστό άνω του 60% – σε όλη την Ευρώπη.

Μετά το σκάνδαλο, το μερίδιο το 2016 συρρικνώθηκε κάτω από το 50%, ενώ για φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από το 35% – κοινώς μόλις ένας στους τρεις πλέον αγοράζει ντίζελ στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Fiat, η Chrysler, η Toyota ( όπως το Yaris που πλέον δεν θα προσφέρεται σε ντίζελ έκδοση, μόνο σε υβριδική και βενζίνης), θα μειώσουν δραματικά τις ντίζελ εκδόσεις τους.

Επίσης, το Rav4 θα προσφέρεται πλέον μόνο σε εκδόσεις βενζίνης ή υβριδικό. Επίσης, η Mitsubishi καταργεί τις εκδόσεις πετρελαίου στα SUV της, και τη θέση τους – εκτός από τις εκδόσεις βενζίνης – θα καλύψουν άμεσα οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές εκδοχές.

H Porsche πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι καταργεί από τη γκάμα της όλες τις ντίζελ εκδόσεις. Το μέλλον της γερμανικής φίρμας προδιαγράφεται υβριδικό και αμιγώς ηλεκτρικό.