Ο Εθνικός Συναγερμός (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο, άκρα δεξιά) εξασφάλισε μια μικρή νίκη στο μπρα ντε φερ με τη γαλλική δικαιοσύνη που επιβεβαίωσε σήμερα «επί της αρχής» την εντολή κατάσχεσης που δόθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης των πλασματικών θέσεων εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο, μειώνοντας όμως στο μισό το ύψος του ποσού από τα δύο στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Έτσι, το εφετείο στο οποίο προσέφυγε το κόμμα επιβεβαίωσε «επί της αρχής» την εντολή των τακτικών ανακριτών στους οποίους είχε ανατεθεί η έρευνα για τις υποψίες περί πλασματικών θέσεων εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μειώνοντας όμως το ύψος του ποσού στο 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, Ροντόλφ Μποσελού, προτίμησε να κάνει λόγο για μερική ακύρωση της απόφασης της 28ης Ιουνίου και να εκφράσει την ικανοποίησή του για μια «πρώτη νίκη».

Ο RN ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, την ύψιστη δικαστική αρχή στη Γαλλία, αμφισβητώντας επί της αρχής την εντολή κατάσχεσης.

Στο μεταξύ το κόμμα θα μπορεί να ανακτήσει το ποσό που αποδεσμεύθηκε, κάπου 1,04 εκατομμύρια ευρώ. Η γενική εισαγγελία ζητούσε τη συνολική επιβεβαίωση αυτού του μέτρου, που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε βάρος ενός κόμματος.

«Το Κοινοβούλιο καταγράφει το γεγονός πως η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε επί της αρχής και επίσης την αποτίμηση που έκαναν οι δικαστές (...) Το δικαστήριο έλαβε υπόψη την οικονομική κατάσταση του κόμματος και την κατέγραψε», σχολίασε ο Αντουάν Μεζονέβ, δικηγόρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εντολή κατάσχεσης που έλαβαν οι ανακριτές Κλερ Τεπό και Ρενό Βαν Ριμπεκέ είχε ως αποτέλεσμα το RN να μην λάβει ένα μέρος της προκαταβολής της κρατικής επιχορήγησης στις αρχές Ιουλίου και η οποία υπολογίζεται ανάλογα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ένα ποσό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, «απαραίτητο» για την επιβίωση του κόμματος, σύμφωνα με τον Μποσελούτ.

Από το καλοκαίρι το κόμμα είχε επισείσει την απειλή της χρεοκοπίας και είχε απευθύνει έκκληση για δωρεές προκειμένου να «καταβάλει μισθούς», κάτι που του επέτρεψε να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν. Έχοντας τεθεί υπό έρευνα στην υπόθεση αυτή για «συνέργεια στην κατάχρηση εμπιστοσύνης», όπως και το κόμμα, θα εξεταστεί και πάλι από τους δικαστές τον Οκτώβριο.

Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η υπόθεση δηλητηριάζει τo πρώην Εθνικό Μέτωπο, που έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με υποψίες αισχροκέρδειας στις δαπάνες του γαλλικού κράτους κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από