Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φέρνει μαζί του ο «Ξενοφών» κρίνονται επικίνδυνοι ήδη από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε να σαρώνει την Ελλάδα. Δεν άργησαν να ξεκινήσουν οι πρώτες πτώσεις δέντρων, καθώς και άλλων αντικειμένων. Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε στα πλοία να πραγματοποιήσουν τα καθιερωμένα δρομολόγιά τους με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα στο λιμάνι την Τετάρτη.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν ατυχήματα τα μικρά παιδιά.

Η κακοκαιρία προβλέπεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας να ενημερώνει έγκαιρα τους πολίτες για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.

Πτώσεις δέντρων

Η κακοκαιρία και οι σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν αναστάτωση ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο που έκανε την εμφάνιση του ο «Ξενοφών».

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει καταγράψει ήδη 55 κλήσεις για κοπές και πτώσεις δέντρων στην Αττική.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1044841722432368646

Κλειστά σχολεία

Την αναστολή λειτουργίας για σήμερα (Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018) όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Πρώτα χιόνια στον Όλυμπο

Εκτός από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες, ο «Ξενοφών» έφερε το χειμώνα για τα καλά στα βόρεια της χώρας, αφού ο Όλυμπος ντύθηκε ήδη στα λευκά.

Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.

Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο. «Από δω και πέρα που ο καιρός θα έχει σκαμπανεβάσματα, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τα καταφύγια του Ολύμπου θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί μας, να ενημερώνεται, ώστε να λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορεί να ανέβει με ασφάλεια στο βουνό. Το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» θα παραμείνει ανοιχτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως τις 28 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η καλοκαιρινή σεζόν» δήλωσε ο διαχειριστής του καταφυγίου Χρ.Κάκαλος, Αλέξανδρος Στύλλας.

Δείτε εδώ την πρώτη εικόνα του Ολύμπου

Εκτός όμως από τον Όλυμπο και οι κάτοικοι στο Νυμφαίο της Φλώρινας είδαν τα ξημερώματα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, ενώ η θερμοκρασία στον παραδοσιακό οικισμό έπεσε στον 1 βαθμό Κελσίου

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

-Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Διαβάστε επίσης

Αποκολλήθηκε κομμάτι στέγης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού