Προθεσμία 30 ημερών δίνει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το ΚΥΤ στη Σάμο, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, διαφορετικά θα προβεί στην αναστολή της λειτουργίας του κέντρου. Σημειώνεται πως είναι το δεύτερο τελεσίγραφο της Περιφέρειας προς το υπουργείο. Το προηγούμενο αφορούσε το ΚΥΤ στη Μόρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση – Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σάμου, η οποία βασίστηκε σε υγειονομική έκθεση υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σάμου, παραβιάζονται οι όροι και οι κανόνες υγιεινής.

Μάλιστα, βάσει της εισήγησης δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και την μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κλπ.) καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός αφού σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας 4024 άτομα εντός του ΚΥΤ το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών.

«Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία, σωροί απορριμμάτων -εντός και εκτός κάδων- και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες), λόγω ελλιπούς καθαριότητας όλων των χώρων. Στο χώρο των αποχωρητηρίων και λουτρών υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακαθαρσίες και μύγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών. Εκτός του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού, υπήρχαν κατά την ημέρα της αυτοψίας περίπου 600 – 700 άτομα σε σκηνές, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα αποχωρητήρια και τα λουτρά του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους ίδιους και τους περιοίκους. Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η Δημόσια Υγεία».