«Έντονη ταραχή» επικαλέστηκε ο κοσμηματοπώλης στον ανακριτή κατά την απολογία του για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, υποστηρίζοντας πως όσα καταγράφηκαν στα βίντεο από την οδό Γλάδστωνος ήταν «για την προάσπιση της ζωής μου και της προσβαλλόμενης περιουσίας μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 73χρονος κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος με όρους καθώς για την κατηγορία που του αποδίδεται (θανατηφόρα βλάβη, η οποία είχε επακόλουθο τον θάνατο και επικίνδυνη σωματική βλάβη) δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση, υποστήριξε με υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή ότι λειτούργησε «παρασυρόμενος» από άλλους συγκεντρωμένους και εξαιτίας «της συμπεριφοράς του άνδρα» ο οποίος είχε μπει παράνομα στο μαγαζί του. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει, πως ο Ζακ Κωστόπουλος είχε μαζί του μαχαίρι όταν μπήκε στο μαγαζί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως και στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από τον χώρο το θύμα κρατούσε μαχαίρι. Κατά τον κατηγορούμενο από την κατάσταση που αντιμετώπισε «υπέλαβε» κίνδυνο ζωής και έτσι έδρασε υπό το κράτος φόβου και ταραχής.

Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κοσμηματοπώλης «βρισκόμουν υπό το κράτος έντονης ταραχής λόγω της συμπεριφοράς του άνδρα. Είχε μπει παράνομα μέσα στο κατάστημά μου και είχε καταστρέψει πλήρως τη βιτρίνα». Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης πως «λόγω της αναστάτωσης του εσωτερικού του καταστήματος, της αφαίρεσης του πολύτιμου εμπορεύματος μου και επειδή δεν είχε φτάσει ακόμα η αστυνομία και μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο να βγει ο άνδρας έξω σε κατάσταση αμόκ, ενήργησα για την προάσπιση της ζωής μου και της προσβαλλόμενης περιουσίας μου, παρασυρόμενος στην ατυχή αντίδρασή μου».

Ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη Χάρης Αναγνωστόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ανέφερε πως η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας του «συνάδει με αυτά που ισχυριζόμαστε». Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο κοσμηματοπώλης «είδε το θύμα να βγαίνει έξω από το μαγαζί του κρατώντας ένα μαχαίρι». Όπως ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος «ο εντολέας μου, εν μέσω της ταραχής του, παρασύρθηκε από τους άλλους πολίτες και ενήργησε κατά τον τρόπο που είδαμε στα βίντεο». Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν ο 73χρονος μετά από όλα αυτά νιώθει να έχει μετανιώσει, ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε: «Ο εντολέας μου λυπάται για ότι συνέβη , αφού πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Σκέφτεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του».