Ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν αναβάθμισε τελικά την ελληνική οικονομία διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα «Β3» σε έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε διαψεύδοντας τις σχετικές προσδοκίες για αναβάθμιση.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση του Moody's για την ελληνική οικονομία, επισημαίνονται οι προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες κατατάσσει τους εξαιρετικά αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι ζωτικής σημασίας παραμένει η βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.

Στα θετικά στοιχεία στην αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα από επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα, σύμφωνα με τον Moody’s.

Στα αρνητικά, αναφέρει την ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και την πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Επίσης, υπογραμμίζει πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά στους παράγοντες που θα οδηγούσαν σε πιθανή αναβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και τη συνέχιση των προσπαθειών στις μεταρρυθμίσεις. Μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αναβάθμιση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι δεν θεωρείται πιθανή μια υποβάθμιση, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική οικονομία, ωστόσο προειδοποιεί ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση. Στους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται και ενδεχόμενες εντάσεις με τους δανειστές για άλλους λόγους.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ως μέτριο και όχι υψηλό το πολιτικό ρίσκο και ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος και προσθέτει: «Οι έρευνες γνώμης δείχνουν συνεπή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από