Δημοσιογράφους διαδικτυακών μέσων που δεν σεβάστηκαν τη δεοντολογία, που τηρούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι και έσπευσαν να φωτογραφήσουν τον νεκρό Ζακ Κωστόπουλο πάνω από το φέρετρό του, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με παράκληση των συγγενών και φίλων του Ζακ Κωστόπουλου, τόσο οι φωτορεπόρτερ όσο και οπερατέρ τηλεοπτικών μέσων, σεβάστηκαν τον πόνο τους και δεν μπήκαν στο νεκροταφείο. Ωστόσο, κάποια άτομα μη μέλη της ΕΦΕ, μπήκαν προσποιούμενοι τους φίλους του νεκρού, και τράβηξαν με κινητά τηλέφωνα κοντινές εικόνες από συγγενείς και φίλους αλλά και από το φέρετρο. Οι επίμαχες φωτογραφίες έχουν ανέβει σε διαδικτυακά μέσα και προκάλεσαν την οργή των συγγενών και φίλων του Ζακ Κωστόπουλου».

Η ΕΦΕ έγινε δέκτης «πολλαπλών παραπόνων» για τα παραπάνω, και στην ανακοίνωσή της δηλώνει πως «καταδικάζει τις πρακτικές των συγκεκριμένων δημοσιογράφων».

«Η ΕΦΕ διαχωρίζει τον δημοσιογραφικό κανιβαλισμό από το ρεπορτάζ, και προασπίζει τους κώδικες δεοντολογίας που οφείλουν να τηρήσουν τα μέλη της αλλά και όλοι οι επαγγελματίες εργαζόμενοι της δημοσιογραφίας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το σωματείο των φωτορεπόρτερ.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ για δημοσκοπήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον βάναυσο ξυλοδαρμό και το θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου και υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την είδηση και να προσπαθεί να ενημερώνει σφαιρικά και χωρίς προκαταλήψεις. Άλλωστε, στο άρθρο 1 εδ. ε’ των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος ρητά αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει».

Τέλος, δηλώνουμε ότι η δημιουργία «δημοσκοπήσεων» σε τηλεοπτικές εκπομπές και ιστοσελίδες δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ενημέρωση ή με την έρευνα των τάσεων της κοινής γνώμης. Αντίθετα, προκαλούν και στόχο έχουν να απενοχοποιήσουν τη βαρβαρότητα, τη χρήση βίας έξω από οποιοδήποτε πλαίσιο δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δημοσιογραφική λειτουργία.