Το αιγυπτιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε βάρος 20 ισλαμιστών, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για τον φόνο 13 αστυνομικών στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την αποπομπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. «Η ετυμηγορία είναι οριστική και δεν μπορεί να εφεσιβληθεί εκ νέου», δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακύρωση μόνο δύο φορές. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ως εκ τούτου την ετυμηγορία που εξέδωσε στις 2 Ιουλίου του 2017 το Κακουργιοδικείο του Καΐρου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί για τον φόνο 13 αστυνομικών στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στις 14 Αυγούστου 2013 έπειτα από τη διάλυση από τις δυνάμεις ασφαλείας δύο μαζικών καθιστικών διαμαρτυριών στο Κάιρο υποστηρικτών του Μόρσι. Περισσότεροι από 700 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Ένα οργισμένο πλήθος είχε επιτεθεί τότε σε αστυνομικό τμήμα στην Κερντάσα στα περίχωρα του Καΐρου, γνωστό ως προπύργιο των ισλαμιστών.

Στην ίδια υπόθεση, το Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης σήμερα τις καταδίκες σε ισόβια –που ισοδυναμούν με 25 έτη κάθειρξης στην Αίγυπτο– 80 κατηγορουμένων, και σε 15 έτη κάθειρξης 34 κατηγορουμένων. Είκοσι ένα άτομα αθωώθηκαν. Μετά τον Ιούλιο του 2013 και την αποπομπή του Μόρσι από τον στρατό, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εκατοντάδες θανατικές ποινές έχουν επιβληθεί σε βάρος υποστηρικτών του αποπεμφθέντος προέδρου στην πλειονότητά τους όμως ακυρώθηκαν από το Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από