Καταψηφίστηκε την Παρασκευή η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας κατά του υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι όσον αφορά την συμμετοχή του σε διαμαρτυρία κατά των αμβλώσεων νωρίτερα φέτος ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά.

Εκατό βουλευτές ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ του Σόινι, ενώ 60 υπέρ της αποπομπής του. Την πρόταση μομφής είχαν καταθέσει τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης –Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερή Συμμαχία, Πράσινοι και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα της Φινλανδίας– υποστηρίζοντας ότι η στάση του Σόινι κατά των αμβλώσεων έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη πολιτική γραμμή της Φινλανδίας όσον αφορά την άμβλωση και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Σόινι, καθολικός στο θρήσκευμα, είχε απαντήσει στις επικρίσεις λέγοντας ότι πήγε στην διαμαρτυρία αυτή στον Καναδά κατά τον ελεύθερο χρόνο του και ότι οι απόψεις του για τις αμβλώσεις είναι γνωστές για πάνω από 30 χρόνια και συμβαδίζουν με την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξιθρησκία.

Τα περισσότερα μέλη των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριξαν τον Σόινι, καθώς η αποπομπή του θα σήμαινε πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού και ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον Σόινι.

Η Φινλανδία είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τα θέματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Οι νόμοι της επιτρέπουν την άμβλωση και η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εξωτερική της πολιτική και σε αυτήν της ασφάλειας.