Χίλια επτακόσια παιδιά στη Μόρια και 680 παιδιά στο ΚΥΤ της Σάμου ζουν μέσα στη βία, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και την ανεπαρκή πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF.

Περισσότερα από 7.000 παιδιά – κατά προσέγγιση πάνω από 850 παιδιά το  μήνα – πραγματοποίησαν το χρόνο αυτό το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης και τα περισσότερα κατέληξαν στις μη ασφαλείς εγκαταστάσεις των νησιών.

Καθώς ο αριθμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά αυξάνεται, οι συνθήκες στα κέντρα όπου φιλοξενούνται γίνονται ολοένα και πιο αντίξοες και επικίνδυνες» ανέφερε ο Συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα, Lucio Melandri. Στην ανακοίνωσή της η UNICEF, μάλιστα, τονίζει πως λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις προηγούμενων ετών, ο αριθμός αφίξεων των προσφύγων και μεταναστών στα Ελληνικά νησιά αναμένεται να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η μέγιστη διάρκεια παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ορίζεται σε 25 ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες καταγραφής. «Παρά την τεράστια θέληση και δέσμευση, το καταβεβλημένο προσωπικό και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν και να παραπέμψουν ευάλωτα παιδιά και οικογένειες σε κατάλληλες υπηρεσίες. Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν παραμείνει περισσότερο από έναν χρόνο σε αυτές τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.100 άτομα, το ΚΥΤ στη Μόρια φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 9.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.700 παιδιών. Αντίστοιχα, το Κέντρο στο Βαθύ της Σάμου, με δυνατότητα φιλοξενίας 650 ατόμων, σήμερα φιλοξενεί 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 680 παιδιά, με περισσότερα παιδιά και οικογένειες να φτάνουν κάθε μέρα.