Αυτός ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΡΤ όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης υπόσχονταν ότι θα τον κόψουν κι όμως όλες τον διατήρησαν. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξυπηρετούσε πρωτίστως τον κάθε Πρωθυπουργό και εν συνεχεία τους υπουργούς, κυρίως τότε που δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση ούτε συνδρομητική. Τότε που ο αξέχαστος Δημήτρης Μαρούδας απειλούσε πως θα καταρρίψει τους τηλεοπτικούς δορυφόρους εάν εμφανίζονταν στους αθηναϊκούς αιθέρες, θέλοντας να σωπάσουν τον μονοπώλιο της ΕΡΤ (και της τότε ΥΕΝΕΔ). Αλλά ουδέποτε η ΕΡΤ (και οι συνδικαλιστές της) επιτέθηκαν με τόση σφοδρότητα και με απίστευτους χαρακτηρισμούς εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έκανε η ΠΟΣΠΕΡΤ, επειδή η ΝΔ αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στην κρατική τηλεόραση.

Τον χαρακτήρισε (και αυτή, όπως και η κυβέρνηση) Πινοσέτ, τον είπε Βοναπάρτη και ότι τα στελέχη της ΝΔ ξεπέρασαν ήδη τον εαυτό τους. Και ωσάν να μην έφθαναν οι επιθέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ κάλεσαν τη διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης, το ΕΣΡ και κάθε αρμόδιο… θεσμό «να αγνοήσει τις αντισυνταγματικές- μικροπολιτικές φανφάρες και απειλές του κ. Μητσοτάκη και να προστατεύουν την ελευθερία της δημοκρατικής έκφρασης και τον συνταγματικά καθορισμένο ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης». Ούτε ο Δημ. Τζανακόπουλος δεν θα έκανε τέτοια ανακοίνωση, που έκανε ο κ. Καλφαγιάννης

Ποιος όμως ελέγχει την ΕΡΤ, ποιος είναι αυτός που κρατά ζωντανό τον ομφάλιο λώρο της Δημόσιας τηλεόρασης (αλλά και του ΑΠΕ) με την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι είναι ο Νίκος Παππάς, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η ΕΡΤ (και το ΑΠΕ).

Αλλωστε αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πρώτοι διδάξαντες κηρύττοντας εμπάργκο στον ΣΚΑΙ επειδή, λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένας δημοσιογράφος του καναλιού, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι επίκειται απομάκρυνση των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Το Μέγαρο Μαξίμου απήντησε οργισμένα, επέβαλε το εμπάργκο στο ΣΚΑΙ και σε λίγες ημέρες καρατόμησε τους αρχηγούς της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και παραίτησε και τον Νίκο Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και αντί να ζητήσει συγγνώμη από τον τηλεοπτικό σταθμό του επιτέθηκε με νέα ανακοίνωσή του για τον τρόπο που μεταδίδει τις πληροφορίες το κανάλι. Διαμαρτύρονταν, όπως είπαν για τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσει το κανάλι.

Η ΝΔ κήρυξε κι αυτή με τη σειρά της εμπάργκο στην ΕΡΤ επειδή ένας σχολιαστής Δημόσιας Τηλεόρασης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει φασιστικές θέσεις. Ηταν όμως σχόλιο κάπως τραβηγμένο και όχι είδηση. Τον ΣΚΑΙ όμως τον κρίνει η τηλεθέαση, ενώ στην ΕΡΤ βάζουν τα χρήματά τους οι φορολογούμενοι. Ετσι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να είναι προσεκτική, σφαιρική, μετρημένη και οι δημοσιογράφοι του να κάνουν τη δουλειά τους, στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και βεβαίως οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ να λειτουργούν ως συνδικαλιστές και όχι ως εξαπτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.

Ερωτήματα

Πέραν τούτου υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και που τα θέτουν ορισμένοι από τους συνδικαλιστές που δεν τους αναγνωρίζει ο κ. Καλφαγιάννης::

1. Ποιος είναι αυτός που καθορίζει ποίοι και πόσοι θα προσληφθούν στην ΕΡΤ;

2. Πόσες προσλήψεις έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στην ΕΡΤ;

3. Πόσες προσλήψεις έγιναν την ίδια περίοδο στο ΑΠΕ;

4. Γιατί ξαφνικά ο Πρόεδρος του ΑΠΕ Μιχ. Ψύλλος άρχισε και «τακτοποιεί» μπλοκάκια προσλήψεων;

5. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στο ΑΠΕ και πώς προήλθε;

6. Γιατί μετέχει ο Πρόεδρος του ΑΠΕ σε πολλές αποστολές με τον Πρωθυπουργό, ενώ διαθέτει πολιτικούς συντάκτες;

Παλαιότερα, στην περίοδο της παντοκρατορίας της κρατικής τηλεόρασης οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ απέφευγαν να εμπλακούν στην κεντρική πολιτική σκηνή., αφού πάντοτε στηρίζονταν με το κόμμα που κυβερνούσε. Μόνον σε προσλήψεις είχε κάποιον τον λόγο. Τα άλλα θέματα της υψηλής πολιτικής της ΕΡΤ τα άφηναν στους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου για παράδειγμα παραίτησε διευθυντή ειδήσεων, επειδή μετέδωσε τη φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ «φωτιά και τσεκούρι» στην κηδεία του εκδότη της Βραδινής Τζώρτζη Αθανασιάδη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός διοργάνωσε ολόκληρη διαδήλωση στην Μεσογείων έξω από την ΕΡΤ2 διαμαρτυρόμενος για την τηλεοπτική αντιμετώπιση του από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητούσε μέσω του Μαρούδα τις παραιτήσεις δημοσιογράφων από την εκφώνηση ειδήσεων επειδή αρνήθηκαν να μεταδώσουν την…«άφθονη διούρηση», όταν ήταν ασθενής σε νοσοκομείο της Αγγλίας.

Στην ΕΡΤ-2 (πρώην ΥΕΝΕΔ) όλες οι ειδήσεις άρχιζαν με την φράση «ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου», είτε υπήρχε δραστηριότητα του πρωθυπουργού είτε όχι. Αλλά ποτέ οι συνδικαλιστές δεν είχαν επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό της, όπως έκανε η ΠΟΣΠΕΡΤ.