Ο βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τα σύνορα μετά το Brexit μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel Online.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αυτές οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι μέχρι στιγμής οι μοναδικές προτάσεις που εγγυώνται ομαλό εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ και λαμβάνουν υπόψη τα συγκεκριμένα προβλήματα στην Ιρλανδία. Δεν έχω δει καμία άλλη αξιόπιστη εναλλακτική, είτε από εδώ είτε από την ευρωπαϊκή πλευρά», δήλωσε ο Ράαμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικείμενη σύνοδος της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας θα είναι «ένα σημαντικό ορόσημο».

«Έχουμε ήδη κάνει εκτεταμένους συμβιβασμούς. Έχουμε δείξει ότι είμαστε πολύ ρεαλιστές και φιλόδοξοι. Τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε. Ο Ράαμπ πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν θα πραγματοποιήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο Ράαμπ έδωσε επίσης συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Times, δηλώνοντας ότι η θέση της Βρετανίας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις παραμένει ότι δεν θα επιτρέψει να εγερθούν σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η θέση μας παραμένει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας και ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ράαμπ.